Gepubliceerd op 10 september 2020
Leestijd 3 min.

Wil jij ook je onderwijs vernieuwen door meer digitale lessen te geven? Realiseer je één ding: een device wordt nooit een leerkracht. Hoeveel Chromebooks, iPads, laptops en smartphones je school ook heeft aangeschaft, zet ze vooral in als verlengstuk van jezelf. En: ontwikkel samen met je team een visie.

Van plan naar praktijk

Veel scholen starten met hoge verwachtingen van digitaal onderwijs. Jij en je collega’s misschien ook. Je denkt bijvoorbeeld aan adaptiviteit, zelfontdekkend leren of het vernieuwen van lesstof op basis van bestaande methodes. Kortom, je wilt je leerlingen een eigentijds en veelzijdig onderwijsaanbod op maat geven. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Nationale Opleiding Digitale Geletterdheid

De digitaliserende samenleving en de rol van de school daarin, is een uitdaging voor het hele team. In de praktijk zie je dat de verantwoordelijkheid hiervoor vaak bij slechts één persoon komt te liggen. De Nationale Opleiding Digitale Geletterdheid is speciaal bedoeld voor die leerkrachten die kartrekker willen zijn, maar niet weten hoe ze hun collega’s mee kunnen nemen in dit traject. De eenjarige opleiding maakt helder waarom digitale geletterdheid onderdeel van het onderwijscurriculum is en hoe je – samen met je collega’s – leerlingen in een doorgaande lijn van groep 1 t/m 8 kunt laten uitgroeien tot digitaal vaardige wereldburgers.

Je hoeft geen ICT-coördinator te zijn om deze opleiding te volgen. Affiniteit met ICT is genoeg. De volgende competenties kun je na het opleidingsjaar jaar aan je cv toevoegen:

  • Je inspireert en ondersteunt je teamleden bij de inzet van ICT.
  • Je weet welke vaardigheden leerkrachten en leerlingen nodig hebben in de verschillende fases van het basisonderwijs.
  • Je hebt altijd wel enkele tools achter de hand die jij en je collega’s in de verschillende leeftijdsgroepen kunnen inzetten.
  • Je denk na over de toekomst van jullie onderwijs en activeert je collega’s hierover mee te denken.
  • Je bent op de hoogte van technologische ontwikkelingen en kunt beredeneren of en wanneer deze een aanvulling zijn op jullie onderwijsaanbod.
  • Je hebt kennis van Digitale Geletterdheid in relatie tot de leercurve van de leerlingen op jouw school, en weet hoe het één het ander kan versterken.

Interesse? Bekijk dan onze pagina over Digitale Geletterdheid en de opleiding. Of neem contact op met Marvin Reuvers, hij vertelt je er graag alles over.

Ben jij ook benieuwd naar de nationale opleiding Digitale Geletterdheid?

Klik hier voor meer informatie!