Gepubliceerd op 11 februari 2021 Leestijd 4 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang Voortgezet Onderwijs
NULL
Gepubliceerd op 11 februari 2021 Leestijd 4 min.

Vraag het de expert

Wel of geen corona?

Als locatie heb je de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Tijdens de coronacrisis wil je natuurlijk voorkomen dat de leerkrachten en leerlingen besmet raken met het coronavirus. Misschien is het een idee om preventief te testen. Maar is er een sneltest om preventief te testen?

Behoefte aan testmogelijkheden voor leerkrachten

Het overschot aan testen is enorm, maar voor leraren kan het maanden duren voordat er een landelijke aanbod van sneltesten is. Nu de basisscholen weer open zijn en de leraren weer fysiek voor de klas staan, is er behoefte aan testmogelijkheden. De sneltest van Healger sluit aan bij deze behoefte. Deze test geeft binnen 15 minuten resultaat of er sprake is van een besmetting.

Sneltest van Healger

De sneltest van Healger is uitgebreid gevalideerd door het RIVM in de GGD-teststraten. Dit betekent dat de test een overheidsgoedgekeurde sneltest is. Deze sneltest detecteert ook de Britse mutant B1.1.7 en alle andere mutanten die op dit moment ontdekt zijn. De sneltest is nauwkeurig en eenvoudig in gebruik.

Voordelen van de COVID-19 Antigeen test:

  • Snelle tests voor SARS-CoV-2-antigeen binnen 15 minuten
  • Vergemakkelijkt snel beslissingen over de behandeling van patiënten
  • Eenvoudige, tijdbesparende procedure (gebruiksklaar in 1 minuut)
  • Alle benodigde reagentia meegeleverd en geen apparatuur nodig
  • Hoge gevoeligheid en specificiteit
  • Betaalbaar en makkelijk te bestellen

Lees meer informatie over de COVID-19 Antigeen test >

Hoe werkt de test?

Doordat er slechts een minimaal aantal handelingen verricht dienen te worden, is de test snel en eenvoudig in te zetten. Binnen 1 minuut is de test gebruiksklaar en kan er getest worden.

Het zelf testen van werknemers op corona mag niet. Maar, een schoolarts of bedrijfsarts mag dit wel. De arts deelt de uitslag uitsluitend met de werknemer.

Het testen kan op 2 manieren:

  • De gebruikelijke manier waarbij men achterin de neusholte een monster neemt met een wattenstaaf (testswab);
  • Voorin de neus, op een diepte van slechts 2 tot 4 centimeter. Hierdoor worden zeer betrouwbare resultaten verkregen zonder dat de testpersoon in kwestie daar ongemakken door ervaart. Een nieuwe manier van testen dus, welke even betrouwbaar werkt!

Sneltest bestellen

Wil jij de leerkrachten preventief testen? Bestel dan de Corona sneltest kit.

In de media

Telegraaf 5-2-2021

AMSTERDAM – Het overschot aan testen is enorm, maar voor leraren kan het maanden duren voordat er een landelijke aanbod van sneltesten is. Als basisscholen volgende week weer opengaan duurt dat te lang, aldus deskundigen en onderwijsbonden.

In Trouw pleiten ze voor meer doortastendheid om de beschikbare testen in te zetten. Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders duurt het inrichten van sneltesten voor leraren veel te lang. „Mei is te laat, als de sneltesten er zijn dan moeten we ze sneller gebruiken”, zegt een woordvoerder. Ook de PO-raad, de bond voor scholen in het primair onderwijs, en vakbond CNV menen dat het invoeren van testen sneller moet. CNV meldt dat partijen in het onderwijs maandag weer in gesprek gaan met het kabinet, onder meer over testen.

De vakbonden krijgen bijval van OMT-lid Marc Bonten, die met enige frustratie naar het Nederlandse testbeleid kijkt. „De scholen gaan open maar wij zijn nog steeds pilots aan het uitvoeren. Ik begrijp niet dat het frequent testen van leraren maanden op zich moet laten wachten”, zegt de hoogleraar moleculaire epidemiologie (UMC Utrecht).

Telegraaf 5-2-2021

Reactie Kabinet:

Het klopt dat het organiseren van voldoende sneltesten op basisscholen „enige tijd gaat duren”, aldus Slob vrijdag. Volgende week wordt op de eerste locaties begonnen en in mei moet het landelijk geregeld zijn, zo is „de inzet” van het kabinet. „Maar we hopen natuurlijk dat het sneller kan.” Daarnaast kunnen leraren gebruikmaken van de voorrangsregeling bij teststraten, benadrukt de minister.

Coronaminister De Jonge snapt sowieso niet zo goed waar leraren zich druk over maken. „Bij teststraten hebben leraren voorrang. Ze kunnen daar binnen een dag een test doen en de uitslag ontvangen. Dat is geregeld.” Bovendien is nog niet duidelijk of sneltesten wel werken bij mensen zonder klachten, aldus de minister.