Gepubliceerd op 15 februari 2021
Leestijd 4 min.

Ondanks dat thuiswerken lang niet altijd gemakkelijk was, heeft het ons ook veel gebracht. Tessa Oostwegel, werkzaam in thuisgroep 4 t/m 8 op basisschool Titus Brandsma in Brunssum, blikt terug op deze periode.

Leerzame momenten

“Ik ben blij dat we weer naar school mogen en dat ik iedereen weer in de klas heb mogen verwelkomen! Het thuiswerken was lang niet altijd gemakkelijk, maar we hebben veel fijne, grappige, mooie en leerzame momenten beleefd. We hebben samen veel gelachen, maar vooral (veel) nieuwe dingen geleerd!”

Nieuwe vaardigheden door thuisonderwijs

Je hoort veel negatieve verhalen over thuisonderwijs, maar er zijn zeker ook positieve kanten. Deze generatie leerlingen heeft veel nieuwe vaardigheden geleerd door thuisonderwijs. Tessa: “De leerlingen hebben geleerd om te plannen, zelfstandig te werken en om samen te werken op afstand. Daarnaast zijn ze digitaal vaardiger geworden. Je merkt dat ze sneller hebben leren typen en dat ze nu e-mails en berichten kunnen opstellen en verzenden. Het thuiswerken was niet altijd voor iedereen even gemakkelijk, maar het leerde de kinderen om geduld te hebben voor elkaar én voor de techniek. Juist door de beperkingen, bijvoorbeeld het (geringe) aanwezige knutselmateriaal, hebben ze hun creativiteit weten te prikkelen en verder ontwikkeld. Dit geldt net zo goed voor ons als leerkracht. Ook wij werden nog meer aangewezen op onze digitale vaardigheden, creativiteit en flexibiliteit.”

Trots

“Naast de zaken voor school hebben de kinderen ook een steentje bijgedragen in het huishouden. Voorbeelden hiervan deelden zowel ouders als kinderen met mij via Teams. Ook hebben de kinderen hun ouders af en toe in het zonnetje gezet. Wat mogen ze trots zijn op wat ze allemaal hebben gedaan en geleerd! Ik ben in ieder geval super trots op de kinderen en hun ouders!”

De blijvende herinnering aan het thuisonderwijs heeft Tessa samen met de kinderen een plekje in de klas gegeven: “We hebben Microsoft Teams letterlijk de klas in gehaald!”

Teams in de klas

Jouw verhaal hier?

Lijkt het jou leuk om jouw ervaringen van het lesgeven, thuis of fysiek in de klas, met anderen te delen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.