Gepubliceerd op 1 september 2021
Leestijd 4 min.

Onderwijs op afstand heeft tijdens de pandemie de ongelijkheid en tekortkomingen binnen het onderwijssysteem benadrukt. Dit laat zien dat we onderwijs nodig hebben waarin we alle leerlingen met alle achtergronden kunnen betrekken en wat gelijke leerresultaten waarborgt. Dat brengt ons tot de vraag: Wat als we de manier waarop we lesgeven kunnen veranderen?

Dit is een vrije vertaling van de eerder gepubliceerde whitepaper van LEGO®. Lees de volledige whitepaper ‘It’s time to rethink learning’ (Engelstalig) hier >

21e Vaardigheden

De gevolgen van de pandemie voor leerlingen zijn groot. Dit brengt ons tot het inzicht dat we de manier van lesgeven moeten veranderen. De behoefte aan levenslang leren is al jaren duidelijk op basis van de snelle ontwikkelingen, de dynamische samenleving en de impact van technologie op ons leven. Basisvaardigheden zijn een must, maar het wordt steeds belangrijker om te focussen op de 21e vaardigheden van leerlingen,  zoals:

  • Communicatie
  • Samenwerken
  • Creativiteit
  • Probleem oplossend vermogen

Doelgericht spelen

Een manier om deze 21e  vaardigheden aan te leren is om de manier van lesgeven te veranderen. Dit kun je doen door doelgericht spelen. Doelgericht spelen is een vorm van project gebaseerd leren. Deze manier van leren verhoogt de resultaten en maakt liefde voor leren mogelijk. Het moedigt kinderen aan om systematisch te verkennen en te experimenteren. Leerlingen ervaren om ideeën te verbinden en om creativiteit te gebruiken. Speelse leerervaringen bieden leerlingen de kans om te ontdekken en te ervaren. Deze betrokkenheid zorgt voor meer motivatie in het leren. Ook hoeven leerlingen zich tijdens het leren geen zorgen te maken om fouten te maken.

Doelgericht spelen maakt dat nieuwsgierigheid ontstaat en dat leerlingen keuzevrijheid hebben in het leren. Dit stelt leerlingen in staat om te leren door te doen en daarmee hun vaardigheden te ontwikkelen. Leren door samen te werken en te spelen zal leerlingen helpen om de 21e vaardigheden te ontwikkelen.

Ontwikkel de 21e vaardigheden met LEGO® Education

Door het nieuwe LEGO® Leersysteem stoom je leerlingen klaar voor de toekomst met de juiste vaardigheden. Het Leersysteem bevat hands-on STEAM-leeroplossingen, lesplannen en LEGO® Education materialen.

Het resultaat? Een leerervaring waar leraren en leerlingen écht blij van worden en waar kennis groeit, vaardigheden bloeien en kinderen verliefd worden op leren!

Leren door te spelen

Wil jij de manier van lesgeven veranderen?

Stimuleer doelgericht spelen met de LEGO® Education STEAM producten.

Bestel LEGO® Education