Gepubliceerd op 7 april 2020
Leestijd 4 min.

Eén van de grote aandachtsgebieden binnen digitale geletterdheid is digitale communicatie en samenwerking. Nu we door het coronavirus zoveel mogelijk binnen moeten blijven en leerlingen thuis aan de slag gaan, is het interessant om in te gaan op de vraag: “Waarom is digitale communicatie en samenwerking cruciaal?”

De huidige pandemie maakt volgens onderwijsadviseur Erwin Spaan het belang van digitale geletterdheid in een klap duidelijk. Erwin: “Volgens Curriculum.nu heeft digitale geletterdheid als doel om leerlingen op eigen kracht te leren functioneren in een samenleving waarin digitale technologie en -media een belangrijke plaats hebben. De situatie waarin we nu zitten leert ons dat we niet zonder digitale communicatie en samenwerking kunnen. Ik zeg daarom: ga aan de bak met digitale geletterdheid. Digitale geletterdheid speelt namelijk een steeds grotere rol in het leven en werken van mensen.  Het is belangrijk iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden op deze toekomst.”

Digitale geletterdheid richt zich op de volgende vier, waarschijnlijk al bekende, inhoudelijke domeinen:

  • ICT-basisvaardigheden
  • Informatievaardigheden
  • Mediawijsheid
  • Computational thinking

Nu draait het natuurlijk niet alleen sec om de technologie maar vooral om hoe je omgaat met deze technologie. In Curriculum wordt daarom uitgegaan van vier perspectieven:

  • Leerlingen verwerven kennis van digitale technologie
  • Leerlingen leren omgaan met digitale technologie
  • Leerlingen leren op een kritische manier over digitale technologie na te denken
  • Leerlingen leren creëren met digitale technologie

Curiculum.nu verbindt de vier perspectieven aan de vier domeinen in zes grote opdrachten:

Digitale communicatie en samenwerking

Een van de zes grote opdrachten is Digitale communicatie en samenwerking. Deze opdracht bestaat uit drie deelgebieden Netwerken, Digitale communicatie en Samenwerking (zie overzicht). Hierbij wordt dieper ingegaan op de technologie, het verwerven van de benodigde vaardigheden en de voor- en nadelen van digitaal communiceren en samenwerken. Erwin: “Op de basisschool moet hier al aandacht voor zijn en dat betekent dat de ook leerkrachten moeten leren hiermee om te gaan. De huidige situatie van thuiszittende leraren en leerlingen biedt volop kansen om ervaring op te doen. Laten we dus van de nood een deugd maken en werken aan één van onze grote opdrachten: digitale geletterdheid.”

Hoe pakken we dat op?

“Het begint allemaal met werken in de Cloud. Bij de Rolf groep kan dat via het ZuluConnect platform. Hierop komen alle educatieve software, bestanden en samenwerkingsplatforms bij elkaar. Binnen het onderwijs is er keuze uit twee samenwerkingsplatforms: G Suite van Google en Office 365 van Microsoft. Deze bieden de mogelijkheid om digitaal met elkaar te communiceren en samen te werken vanuit huis. Zowel G Suite als Office365 heeft handige tools om te blijven communiceren met leerlingen én les te geven. Microsoft biedt hiervoor binnen Office 365 Teams aan, binnen Google Classroom kun je gebruikmaken Hangout Meets. Kiezen is lastig, maar wij adviseren graag welk platform het beste aansluit bij jouw school.”

Wil je weten hoe ZuluConnect en werken in de Cloud jouw onderwijs kan verbeteren? Neem contact op met de Rolf groep: 088 410 10 20.

Over de Expert:

Erwin Spaan is een ervaren en enthousiast trainer/adviseur en mediacoach in het onderwijs en verbindt in theorie met de praktijk. Omdat hij ook zelf voor de klas staat, ervaart hij het onderwijs van twee kanten en ziet hij  hoe Digitale Geletterdheid en ICT deuren opent en het onderwijs verbetert. Erwin helpt scholen met het verwerven van inzichten en het maken van keuzes om het onderwijs eigentijdser, aantrekkelijker en effectiever te maken. Dit doet hij o.a. door inzet van Virtual-  en Augmented Reality.