Gepubliceerd op 22 maart 2018 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 22 maart 2018 Leestijd 3 min.

Vraag het de expert

"Hoe veilig zijn mijn gegevens bij G Suite?"

Of je nu alleen met Chromebooks werkt of ook met de bijbehorende Google software, de kans is groot dat jij als leerkracht te maken hebt met Google G Suite. Dit softwarepakket biedt enorm veel mogelijkheden, maar roept ook regelmatig vragen op. ICT Consultant Marcel Bleeker geeft antwoord op de meest voorkomende vragen.

“Google slaat al jouw data – zoals documenten, mail en afbeeldingen – veilig en versleuteld op. Als school beheer je deze gegevens natuurlijk zelf, daar heeft Google gebruiksvriendelijke tools voor. Mocht je ooit besluiten te stoppen met G Suite, dan kun je alles heel eenvoudig overzetten naar een andere omgeving.”

1 ‘Zijn mijn gegevens eigendom van Google?’

“Nee, alle gegevens in G Suite zijn en blijven eigendom van de school en haar leerlingen. Je kunt ze bij Google net zo lang bewaren als je zelf wilt.”

2 ‘Hoe goed zijn onze leerling-gegevens beschermd bij Google?’

“Google versleutelt standaard al je data. Niet alleen om ze veilig op te kunnen slaan, maar ook voor het veilig verzenden van school naar de Google-servers en tussen de datacentra onderling. Google doet er dus alles aan om de veiligheid van jouw data te garanderen. Alle datacentra zijn bovendien eigendom van Google zelf. Voor onderhoud en beheer zijn ze compleet onafhankelijk. Wil je weten hoe een datacentrum van Google er van binnen uit ziet? Bekijk dan dit filmpje.”

"Hoe veilig zijn mijn gegevens bij Google for Education?"

 

3 ‘Kunnen mijn leerlingen veilig werken en toetsen maken op Chromebooks?’  

“Jazeker. Ter bescherming tegen virussen en malware, hebben Chromebooks meerdere beveiligingslagen. Steeds als je je Chromebook opstart, wordt de beveiliging opnieuw gecontroleerd. Overigens is het heel handig om al je Chromebooks centraal te (laten) beheren met Mobile Device Management software. Je kunt dan met 1 druk op de knop voor alle Chromebooks in je klas bijvoorbeeld:

  • Schadelijke sites blokkeren.
  • Opstarten in de toetsmodus.
  • De Kioskmodus aanzetten, zodat je tijdelijk de toegang tot internet blokkeert.

Al met al kun je Chromebooks uitstekend gebruiken voor het afnemen van digitale toetsen. Zelfs voor de digitale eindtoets van Facet.”

Ben je benieuwd of Chromebooks en G Suite bij jouw onderwijsvisie passen?

Maak een afspraak met je accountmanager: 088  410 10 20.

Wil je meer weten over Chromebooks en Mobile Device Management?

Download dan de nieuwste uitgave van Kennisnet: Werken met mobiele devices in de klas.

Heb je ook een vraag voor de Rolf groep?

Laat het ons weten via dit formulier. Je ontvangt zo snel mogelijk antwoord van onze expert.