Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 03 september 2019 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

Van kralen naar codes

Het is muisstil in de Roboticahoek. Kinderen tellen, zoeken kleuren uit en vullen spijkertjes met de juiste kralen: 7 blauw, 3 rood, 3 wit... Stap voor stap wordt een reeks handelingen uitgevoerd, en kijk: na een aantal regels ontstaat er een structuur! De kinderen kunnen niet wachten tot de hele plank gevuld is. Lukt het ze om de geheime code te ontrafelen?

Kralenplank

Leerkrachten van de onderbouw hebben het vast al geraden. De kinderen werken met de bekende kralenplank, die in iedere onderbouwgroep tot het basismateriaal behoort. Nieuw eraan is deze opdracht, die aansluit bij digitale geletterdheid: de kinderen krijgen een codeblad met kleuren en cijfers en vullen iedere regel van de kralenplank aan de hand van dit codeblad.

Computational thinking

Computational thinking – onderdeel van de 21e -eeuwse vaardigheden – kun je oefenen met het oplossen van geheime codes. Zo’n code is opgedeeld in kleine stukjes, wat het denken structureert. Door de codetaal te volgen, los je het probleem op. Programmeren van computers gaat ook uit van het denken in structuren. Je kunt het oplossen van de geheime codes dus benoemen als de beginselen van programmeren, maar dan zonder computer.

Eenvoudig werken aan digitale geletterdheid

De succesvolle lessenseries ‘Kraak de Code’ en ‘Alfabetcode’ bestaan ieder uit 3 lessen aansluitend bij thema’s zoals: ‘vakantie, verkeer en de woordenmachine’. Het werken met de codebladen is de werkvorm van deze lessen. Ieder codeblad is voorzien van een antwoordenblad van de kralenplank, waarmee de kinderen zelf hun oplossing kunnen controleren. Met een aansluitend lesidee maak je de les makkelijker of moeilijker. Vanuit de vele enthousiaste reacties van leerkrachten over deze lessenseries weten we dat kinderen graag de codes ontcijferen en met plezier met de inhoud van deze lessen aan de slag gaan. En leerkrachten werken op een eenvoudige manier met digitale geletterdheid.

Direct aan de slag met de lessenserie Alfabetcode?

Direct aan de slag met de lessenserie
Kraak de code?