Gepubliceerd op 31 maart 2020 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 31 maart 2020 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

Thuiswerken met de kinderen om je heen, hoe doe je dat?

Door het Corona-virus worden in sneltreinvaart nieuwe vaardigheden van ons verwacht. Eén daarvan is het thuis werken (wat al een behoorlijke aanpassing vraagt) en voor sommigen komt daar nog bij dat de kinderen ook thuis zijn. En of ze nu jouw hulp vragen in het volgen van onderwijs, of dat ze jouw aandacht vragen omdat ze met je willen spelen en zichzelf moeilijk kunnen vermaken, het kan behoorlijk pittig zijn! Graag nemen we je mee in een 8-tal tips die je kunnen helpen om dit voor elkaar te krijgen en je daar goed doorheen te slaan.

Yvonne Zwart is onderwijsadviseur bij de Rolf groep. Ze snapt dat de combinatie van thuiswerken en voor je kinderen zorgen behoorlijk pittig kan zijn. Yvonne: “Zeker wanneer de leeftijden van je kinderen uiteenlopen. De een heeft hulp nodig bij de lessen, de ander kan zich nog niet goed zelf vermaken en wil alleen met jou spelen. Hoe sla je je daar goed doorheen en besteed je ook nog voldoende tijd aan je eigen werk?” Yvonne geeft je acht tips om het thuiswerken met kinderen makkelijker te maken:

  • Als je een planning maakt, zet daar dan ook je eigen pauzes in en de momenten die je met je kind gaat doorbrengen. Zet er eventueel ook bij wat je gaat doen. Het liefst maak je deze planning samen met je zoon of dochter.
  • Wanneer jij en je partner allebei thuis zijn, probeer dan in shifts te werken: om de beurt een periode werken en vervolgens een periode met je kind(eren) doorbrengen. Als je dit soort afspraken maakt, hou je daar dan ook aan. Neem echt de tijd om even met je kind te spelen, te lunchen of een stukje te wandelen.
  • Het kan helpen om wat eerder op te staan dan de kinderen. Wanneer je in die tijd bijvoorbeeld je e-mails verwerkt, kun je daarna rustig de dag doornemen met je kroost. Heb je je nachtrust hard nodig? Ga dan wat eerder slapen.
  • Stel jezelf regelmatig de vraag of je verwachtingen reëel zijn gezien de situatie. Het is veel fijner om minder doelen te stellen en die ook te halen, dan dat je aan het einde van de dag teleurgesteld bent omdat je niet alles af hebt. Leg de lat dus niet te hoog!

Ook voor je kinderen is dit een lastige situatie. Met de volgende tips zorg je ervoor dat zij het leuk blijven vinden:

  • Haal een mooie doos (of tas) tevoorschijn: de ‘dit gaan we vandaag doen’- doos. Pak de doos iedere ochtend samen in. Laat je kind ook zelf kiezen: puzzels, boekjes, spelletjes, wat fruit en wat lekkers. Een natuurlijk ook het werk van school als dat aan de orde is. Zo creëer je overzicht voor het kind. Je maakt het helemaal af door een planning op de doos te plakken.
  • Stel een wekker of een timer in. Leg de beloning – een spelletje of een voorleesboekje – alvast klaar voor als de wekker afloopt. Spreek af dat je pas dan gaat voorlezen of samen spelen.
  • Maak van de gewone dingen een feestje. Hoe leuk is het om te picknicken in de woonkamer tijdens de lunch? Liefst natuurlijk met alle poppen en knuffels erbij. Of organiseer een thuisbioscoop, compleet met dichte gordijnen en een bakje popcorn.
  • Maak samen een video-dagboek van deze bijzondere tijd. Pak twee of drie momenten per dag die je gaat filmen omdat ze leuk, fijn of heel erg de moeite van het bewaren waard zijn. Zo zie je langzaam jullie eigen video-dagboek groeien. De gefilmde momenten kun je gebruiken om ’s avonds de dag door te nemen en afspraken voor de volgende dag te maken. Goede voornemens aan het begin van de dag zijn ook mooi voor de video.

Veel succes, sterkte en ook plezier in je zoektocht naar de beste werkwijze voor jou en je kinderen!