Gepubliceerd op 15 juni 2021 Leestijd 5 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 15 juni 2021 Leestijd 5 min.

Slim aan de slag

Stimuleer de leesontwikkeling met spellen

Om van je leerlingen vaardige lezers te maken, moeten ze veel leeskilometers maken. Lezen leer je immers door het te doen. Sommige leerlingen hebben een intrinsieke motivatie om te lezen en verslinden boek na boek. Maar wat als je ziet dat een leerling totaal geen interesse toont in boeken? Of je wilt eens op een andere manier werken aan taal- en leesvaardigheid? Pak dan eens een spel uit de kast! Marion van der Meulen, lees- en schrijfspecialist bij Zwijsen, legt uit hoe je spellen inzet ter ondersteuning van het (leren) lezen.

“De leesontwikkeling bestaat uit drie fases”, legt Marion uit. “Eerst leren kinderen de letters en welke klanken daarbij horen. Met de geleerde klanken en tekens kunnen ze teksten ontcijferen. Maar het échte lezen begint pas als ze niet meer hoeven te ontcijferen, of eigenlijk als ze niet meer in de gaten hebben dat ze dat doen. Als je steeds bezig bent met het ontcijferen is het lastig om je op het verhaal te concentreren. Gelukkig zijn er genoeg manieren om hieraan te werken. En als je dat spelenderwijs doet, krijgen kinderen er vanzelf plezier in!”

Taal- en leesspelletjes voor kleuters

Sommige kleuters hebben al vroeg interesse in letters en klanken. Met de taal- en leesspelletjes van Rompompom kunnen zij al aan de slag.

Marion: “Om een boekje te kunnen lezen moet een kind volledige letterkennis hebben, een magnetische letterdoos of een lettermemo is dan een stuk laagdrempeliger. Wanneer een kleuter interesse krijgt in letters en woorden, kan hij er met deze niet-methodische materialen alvast spelenderwijs mee kennismaken. Kinderen kunnen zelfstandig aan de slag met de spellen. En omdat de spellen van Zwijsen aansluiten op de verschillende lesmethoden, klopt de inhoud met wat ze straks in groep 3 gaan leren. De manier waarop de letters worden aangeboden in de spellen, komt overeen met hoe ze dat doen in de methoden voor aanvankelijk lezen en taal. Een ‘oe’ wordt dus als een ‘oe’ aangeboden en niet als een ‘o’ en een ‘e’.”

rompompom woordenmaker

Rompompom woordenmaker: een eerste kennismaking met letters

Bestel Rompompom woordenmaker in de webshop

Spellen als ondersteuning bij het leren lezen in groep 3

In groep 3 staat leren lezen centraal. Als aanvulling op de oefenstof bij de methode kun je de Veilig leren lezen spelletjes inzetten.

Marion: “Plezier staat voorop bij deze spellen en dat houdt kinderen gemotiveerd. De meeste spellen speel je samen, dat is een mooie variatie op het zelfstandig lezen waarbij je in je eentje met je neus in een boek zit. Kinderen zijn handelend bezig.” Het letterkwartet Veilig leren lezen is heel geschikt om spelenderwijs te oefenen met de letters en woordjes die in groep 3 aan bod komen. Kinderen kunnen dit heel makkelijk zelfstandig spelen en hebben er geen uitleg bij nodig. Ideaal om in te zetten tijdens het circuit of hoekenwerk!

letterkwartet

Letterkwartet veilig leren lezen: hét kwartet voor kinderen die leren lezen

Bestel Letterkwartet veilig leren lezen in de webshop

veilig leren lezen domino

Domino Veilig leren lezen: op een speelse manier de woordenschat vergroten

Bestel Domino Veilig leren lezen in de webshop

Vanaf groep 4: plezier in taal en lezen met De Gorgels en Dolfje Weerwolfje

Spelend leren is niet alleen voor groep 1 t/m 3, ook in groep 4 en hoger kun je educatieve spellen uitstekend inzetten in de klas. Met bijvoorbeeld de spelletjes van De Gorgels en Dolfje Weerwolfje worden kinderen spelenderwijs beter in het lezen én schrijven van woorden en zinnen.

Deze spellen zijn leuk voor elk kind, maar ze zijn ook bijzonder geschikt voor kinderen die moeite hebben met de overgang van het ontcijferen van teksten naar vloeiend lezen. “Zolang dat lastig is, kunnen ze niet al hun aandacht aan de inhoud besteden”, legt Marion uit. “Dan is lezen niet leuk, het wordt een worsteling die heel veel energie kost en waar je relatief weinig voor terugkrijgt. Dankzij Dolfje Weerwolfje en De Gorgels krijgen kinderen vanzelf zin om te oefenen.”

de gorgels

De Gorgels AVI kwartet: het grappigste kwartet ooit!

 

Bestel De Gorgels AVI kwartet in de webshop

Wist je dat je het beschikbare budget van het Nationaal Programma Onderwijs ook mag inzetten voor de aanschaf van educatieve spellen voor in de klas?