Gepubliceerd op 25 januari 2018 Leestijd 1 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 25 januari 2018 Leestijd 1 min.

Leermiddel in 1 minuut

Station Zuid van Malmberg maakt van lezen een beleving

Ik ben heel enthousiast over de serie luisterverhalen van de Brandweerclub in onze methode Station Zuid. We nemen kinderen helemaal mee in een beleving. Station Zuid is een methode voor voortgezet technisch lezen.

Wat maakt het dat je dit zo’n bijzonder onderdeel vindt?

De Brandweerclub is een vriendenclubje dat elke twee weken een nieuw avontuur beleeft. Elke aflevering bestaat uit luisterfragmenten die door bekende acteurs worden voorgelezen. De verhalen zijn opgebouwd als een jeugdserie met halverwege een cliffhanger die verwijst naar de website. De afleveringen zijn geschreven onder leiding van scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm, die bekend is van jeugdseries als Dunya & Desie, Willemspark en De Daltons.

‘De cliffhanger triggert kinderen om in het weekend verder te lezen’

Het mes snijdt in deze belevingslijn aan twee kanten. Er is een moment voor rust en ontspanning, waar kinderen meegaan in het verhaal. Daarnaast triggeren we kinderen, door de cliffhanger, om in het weekend thuis verder te lezen op de gratis website www.debrandweerclub.nl. Daar geven we ook een verdieping aan de karakters.

De methode kent geen beelden. Dat hebben we expres gedaan. Kinderen zijn zo gewend om multimedia-producten te consumeren, dat ze vergeten zijn hoe het is om hun ogen dicht te doen, naar het plafond te staren en te luisteren. We willen met deze methode heel graag de fantasie van kinderen prikkelen. Zodat ze kunnen verdwijnen in hun eigen beleving.

Wat inspireert jou?

Ik keek met mijn kinderen regelmatig naar de tv-serie Spangas. En ik raakte geïnspireerd door hoe zij dat deden.

Eerder zat ik in de Stichting Lezen met andere leesbevorderaars. Wat ik daar zag is dat kinderen in het vmbo lastig aan het lezen te krijgen zijn. Omdat er geen basis is gelegd op de basisschool. Vanuit daar kwam het idee om een leesbelevingslijn op te zetten, die zo leuk is dat het echt kinderen aanzet om in het weekend, samen met ouders nog verder te gaan.

Ik heb een passie voor de ontwikkeling van kinderen. Lezen staat aan de basis van alles. Lezen is meer dan kinderen laten lezen, ze moeten ook willen lezen. Ik vind het leuk om ze dat boek te helpen vinden wat een lezer van ze maakt. Voor mij was dat vroeger de reeks van de Kameleon, daar raakte ik verslaafd aan. Ik wilde alles meemaken wat zij ook meemaakten.

Ga je mee naar Station Zuid? Bekijk de video.

station zuid

Waar kunnen mensen verder kijken?

Op onze website lees je meer over de methode. Bekijk de materialen, vraag een zichtzending met proeflicentie aan en beleef de methode in de praktijk.