Gepubliceerd op 03 september 2020 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 03 september 2020 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

Stap met je klas in de teletijdmachine…

De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van “Reis terug in de tijd”. Wat een mooi onderwerp. Helemaal als je weet dat bijna iedere leerkracht, leerling en school de beschikking heeft over een prachtige teletijdmachine! Wist je dat nog niet? Het is echt waar…! De iPads van school, je eigen mobiele telefoon en die van de leerlingen. Zet ze in! De les begint… mobieltjes aan!

Vijf prachtige apps die je als aanvulling op je lessen kunt inzetten tijdens de Kinderboekenweek 2020. Stap samen in de teletijdmachine!

Tip 1: Civilisations AR

De BBC heeft deze Augmented Reality (AR) App uitgebracht: Civilizations AR. Dit filmpje geeft een mooie indruk van de mogelijkheden.

Ga op virtueel ontdekkingsreis over de hele wereld, ontdek de geheimen van het oude Egypte, onthul de verborgen lagen onder meesterwerken uit de Renaissance of …

In deze AR app zijn 30 historische voorwerpen of kunststukken opgenomen van over de hele wereld.

Prachtig om in te zetten in bijvoorbeeld een geschiedenis les over het oude Egypte. Kijk met de x-ray functie in de app, door de buitenkant van de sarcofaag heen en ontdek of er daadwerkelijk een mummie in ligt.

Met de spotlight functie in de app kun je verborgen annotaties, audioberichten en extra beelden ontdekken. Maar ook de mogelijkheid om virtueel een restauratie uit te voeren is geweldig. Door de navigatie knop, ‘loop’ je over de wereldbol op zoek naar nieuw te ontdekken voorwerpen.

Deze prachtige app is alleen beschikbbaar in het Engels, maar dat hoeft echt geen belemmering te zijn. Zowel voor Android als voor iOS is de app te downloaden.

Deze app maakt onderdeel uit van de mooie BBC documentaire Civilisations.

Tip 2: MauAR

Op 9 november 2019 was het precies 30 jaar geleden dat de muur tussen oost en west Berlijn ten val kwam. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Volop in het nieuws, dolgelukkige mensen reden in Trabantjes van oost naar west Berlijn. Voor de huidige leerlingen is het door de Corona periode slechts een klein beetje voor te stellen hoe het is om van je familie en vriendjes te worden afgescheiden door een muur. En dan niet voor een paar weken of maanden… maar voor jaren. Niet wetende of de muur ooit weg zal gaan…

Er is een app op de markt gekomen die de leerlingen in jouw klas de mogelijkheid biedt om het te ervaren. Door middel van augmented reality wordt de muur in jouw lokaal geplaatst. Met de mooie toepassing, dat je door de muur heen kunt gaan om even aan de andere kant te kijken.

De ontwikkelaars van deze app willen de geschiedenis een stuk tot leven brengen. En dat is ze goed gelukt.

Tip 3: 2000 jaar Domplein – DOMunder

Met deze DOMunder app neem je jouw leerlingen in de klas mee op reis door de tijd. De Dom in Utrecht staat centraal. Ontdek de ontwikkelingen van het Domplein door de jaren heen. Van de Romeinen, via de Middeleeuwen en zelfs de beroemde storm van 1674 ontbreekt uiteraard niet.

Via deze website kun je de app, beschikbaar voor iOS en Android, downloaden. En tevens ook op het digibord bekijken met de hele klas.

Tip 4: The Pyramids

Met deze app, The Pyramids, komt de archeoloog in de leerlingen naar boven. Ze ontdekken zelf het oude Egypte.

Het is een betaalde app en is de aanschaf zeker waard.

Met deze app op de school iPad of de eigen smartphone kunnen de leerlingen de beroemde Piramides van Gizeh zelf ervaren en komen meer te weten over het leven van de oude Egyptenaren. Ze gaan op ontdekkingstocht, geweldig. Hiërogliefen analyseren, de Tombe van Meresankh bekijken en een close-up krijgen van de Sfinx. Daarnaast is er een galerie vol met materialen uit de oudheid.

De app voor de iPad kun je hier downloaden.

Tip 5: TutTomb 360

Met de vijfde en laatste tip blijven we in het oude Egypte. De bekendste farao is Toetanchamon

Verken het graf van Toetanchamon alsof je de eerste bent die het ontdekt! Met deze app maak je een ultra-echte 3D-tour door de laatste rustplaats van de jonge farao, verborgen in de Vallei der Koningen.

Navigeer je een weg door het graf en bekijk al zijn schatten. Deze geweldige nieuwe uitzichten op de tombe zijn zo echt dat je je ogen bijna niet gelooft! Verplaats je door de tombe met de richtingsknop op het scherm van je mobiele apparaat: je kunt vooruit of achteruit gaan of draaien, ​​verbluffend uitzicht in 360 °.

Betreed de voorkamer om banken met dierenkoppen en prachtige kisten te ontdekken; loop de grafkamer binnen en ontdek de sarcofaag en mummie van Toetanchamon; verken de schatkamer en zie het verbazingwekkende heiligdom van Anubis met jakhalzen; ontdek het achterhuis en de verwarde artefacten die grafrovers hebben achtergelaten.

Als je op de schatten in de tombe klikt en onthul de 3D-modellen die je kunt draaien, knijpen of zoomen om meer verbazingwekkende details te ontdekken. Hoogtepunten zijn onder meer: ​​de gouden troon van Toetanchamon; de prachtig geschilderde krijgerskist van de farao; een couche in de vorm van een koe; De mummie van Toetanchamon; Het begrafenismasker van Toetanchamon; het Anubis-heiligdom.

Voor iOS kun je de app hier downloaden.

Voor Android is de app hier te downloaden.