Gepubliceerd op 24 november 2020 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 24 november 2020 Leestijd 3 min.

Lotjes Wereld

Rolf educatief ontwikkelingsmateriaal; Is er goede samenhang?

Rolf ontwikkelingsmateriaal helpt om specifieke vaardigheden bij kinderen te ontwikkelen, door middel van spelend leren met educatieve waarde in elke spel. Kennis, ervaringen en wensen van leerkrachten, onderwijskundige experts en theorie vormen de basis van de ontwikkelingsmaterialen en vormen ook zes uitgangspunten. Aan deze uitgangspunten voldoet elk product.

Deze zes uitgangspunten zijn: 

  • Leer ik hier écht van?
  • Is dit écht leuk om te doen?
  • Kun je hier écht makkelijk mee aan de slag?
  • Is dit écht origineel?
  • Is hier écht sprake van goede samenhang; alles moet elkaar versterken
  • Kan dit écht lang mee en is het van bewezen topkwaliteit?

In deze en komende nieuwsbrieven van Lotje staat elke keer één van deze uitgangspunten centraal en wordt over dat betreffende punt meer uitleg gegeven. 

Dit keer het uitgangspunt ‘Is er goede samenhang? 

Naast het leerdoel van een spel, de kinderen plezier hebben tijdens het spelen, het makkelijk in gebruik moet zijn, originaliteit, is ook de samenhang erg belangrijk bij de ontwikkeling van Rolf ontwikkelingsmaterialen.  

Alles moet elkaar versterken en moet kloppend zijn.
Bij het ontwikkelen van nieuwe materialen wordt bijvoorbeeld uitgebreid gekeken naar het soort materiaal dat gebruikt wordt, de vormen van deze materialen en wordt er nagedacht over de vormgeving van de materialen. Enkele vragen die het productontwikkelingsteam zich weleens stelt zijn bijvoorbeeld; ‘Past deze vorm van dit onderdeel bij het spel en de doelgroep?‘ of ‘Is deze illustratie juist voor dit spel en de doelgroep?  of ‘Is deze afmeting van het element niet te klein?’. 

Zo wordt er bij elk product uitgebreid stilgestaan bij ieder detail en worden de spreekwoordelijke puntjes op de ‘i’ gezet. Elk onderdeel van het te ontwikkelen materiaal moet met elkaar samenhangen, zodat alles elkaar versterkt. En het beste Rolf product ontwikkeld wordt!  

Om de juiste ontwikkelingsmaterialen te ontwikkelen hangt alles met elkaar samen; het leren, het plezier maken tijdens het spelen, het gebruiksgemak, de herkenbaarheid, maar ook de samenhang tussen de onderdelen in het product.