Gepubliceerd op 08 september 2021 Leestijd 5 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 08 september 2021 Leestijd 5 min.

Slim aan de slag

Op een creatieve en intuïtieve manier programmeren met kleuters

Met Coding Express van LEGO® Education leren de peuters of kleuters in jouw groep programmeren en andere belangrijke 21-eeuwse vaardigheden zoals samenwerken, taal en geletterdheid en problemen oplossen op een creatieve en intuïtieve manier.

Vaardigheden in de 21e eeuw

Door te spelen met LEGO® Education leren peuters en kleuters tijdens de fysieke lessen de belangrijkste concepten van vroeg codering: sequencing, looping en voorwaardelijke statements (Als…. Dan….). Deze 21 eeuwse vaardigheden zijn ontzettend belangrijk voor kinderen om deze al op een jonge leeftijd goed onder de knie te krijgen.

Bestel de LEGO® Education Coding Express in onze webshop!

LEGO® Education Duplo Coding Express leert kleuters programmeren

Bij het ontwerpen en bedenken van ideeën met de LEGO® Education Duplo Coding Express, zijn kinderen intuïtief computational aan het denken. Terwijl ze een trein en sporen bouwen en actiestenen positioneren, observeren en beïnvloeden ze het gedrag van de trein. Hierdoor leren ze de concepten van programmeren en coderen. Super belangrijk voor hun ontwikkeling!

Door het samenwerken tijdens het spelen met de LEGO® Education Duplo Coding Express kunnen kleuters en peuters samen problemen oplossen die zich voordoen. Tegelijkertijd ontwikkelen ze beginnende geletterdheid, communicatie en taalvaardigheden.


LEGO® Education Duplo Coding Express is geschikt voor kinderen in de leeftijd 2-5 jaar.

Activiteiten

Activiteit 1:

Laat aan de peuters of kleuters in jouw groep zien hoe je de baanstukken moet leggen. Laat de kinderen verschillende vormen ontdekken die samen een spoor kunnen maken. Moedig de kinderen aan om te experimenteren met de spoorwissels en de rode spoorstoppers. Laat de kinderen samen een spoor bouwen met drie of vier verschillende eindpunten.

Activiteit 2:

Choo-choo! Introduceer de treinmotor bij de peuters en kleuters. Laat zien hoe je de motor start en stopt en laat ieder kind om beurten starten en stoppen. Laat de kinderen zien hoe ze de motor van het ene uiteinde van de baan naar het andere kunnen verplaatsen. Zo komt elk kind aan de beurt.

Activiteit 3:

Laat de kinderen zien hoe ze de actie stenen langs het spoor kunnen plaatsen. Vraag elk kind om één actiesteen op de baan te leggen en start vervolgens de motor van de trein. Vraag de kinderen wat er gebeurt en wat zij zien als de motor over deze actiestenen gaat. Herhaal dit voor alle actiestenen en laat de kinderen daarna vrij spelen met al deze stenen.

Activiteit 4:

Laat de kinderen één voor één de bouwkaarten zien en vraag wat zij hierop zien. Vraag ook of zij wel eens op één van deze plekken zijn geweest die op de kaarten staan aangegeven, en vraag of zij hierover iets kunnen vertellen. Laat de kinderen vervolgens samenwerken om minimaal drie van de bouwkaarten na te bouwen.

Activiteit 5:

Leg nu alle stukjes bij elkaar! Vraag de kinderen om al hun gebouwde stukken langs het spoor te plaatsen. Moedig de kinderen aan om de motor en de actiestenen zelf te gebruiken om zo de figuren van en naar verschillende bestemmingen over het spoor te vervoeren.

Ideeën kaarten

Om de leerkrachten en pedagogisch medewerkers een zo goed mogelijk beeld te geven van LEGO® Education Duplo Coding Express en om de kinderen te inspireren, kun je gebruik maken van deze ideeën kaarten:

Bestel de LEGO® Education Coding Express in onze webshop!