Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 13 februari 2018 Leestijd 2 min.

Slim aan de slag

Programmeren... maar hoe begin je dan?

In de media kunnen we er niet meer om heen en ook op de scholen wordt er steeds meer over gesproken: programmeren. Daar waar een enthousiaste leerkracht zich aanbiedt om alvast wat uit te gaan zoeken, zijn er ook leerkrachten die het al Spaans benauwd krijgen bij het idee. Nu klinkt programmeren ook heel technisch en ingewikkeld maar met een klein beetje verdieping zal je zien dat het best mee valt. Wist je trouwens dat je fantastisch kunt leren programmeren zonder computer of andere dure apparaten?

 

Moet je dan alles zelf gaan bedenken? Nee, hoor, er is al veel (gratis) materiaal ontwikkeld door bedrijven dat je mag gebruiken.  Zorg er wel voor dat je door de bomen het bos blijft zien!

Ga samen met jouw leerlingen op ontdekkingsreis en zie wat het jullie gaat brengen: het enthousiasme, het plezier, de kwaliteiten van jouw leerlingen (en jou), het werken aan de 21st Century Skills enzovoorts.

Nog een paar tips:

  • Begin klein en experimenteer. Op deze manier weet je wat er bij jullie school past.
  • Deel kennis en ervaringen. Twintig leerkrachten weten altijd meer dan één.
  • Maak een plan. Waarom en hoe gaan we programmeren in ons onderwijs inzetten? Kiezen we voor een leerlijn? Welke materialen zijn er nodig? Hoe gaan we onze leerkrachten scholen?
  • Vier jullie successen. Programmeren is leuk en leerzaam voor iedereen!

Geïnspireerd geraakt?

Wij hebben een  Leaflet Roadmap Programmeren en meemaken gemaakt die je wellicht een stapje op weg helpt.

Voorbeelden van websites waar je inspiratie kunt opdoen:

codekinderen.nl

CS Unplugged