Gepubliceerd op 25 oktober 2021 Leestijd 5 min.
Geschikt voor
Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 25 oktober 2021 Leestijd 5 min.

Slim aan de slag

Pedagogisch professional in beeld

Onlangs spraken wij met Tessa Bekker. Tessa is pas 22 jaar maar was dit jaar al genomineerd voor de Verkiezing Pedagogisch Professional van het jaar 2021. Door alle stemmen heeft ze het geschopt tot de top 3. Geweldig! Tessa heeft de eerste plek helaas niet gehaald, maar haar enthousiasme zegt meer dan genoeg. Dat is veel meer waard voor de kinderen dan een prijs!

Tessa werkt inmiddels al weer vijf jaar voor de organisatie Het Kasteeltje in Tiel. Hoewel ze vroeger niet helemaal wist wat ze later wilde worden, is ze er nu helemaal uit. Werken met kinderen en de interactie met hen vind ze geweldig!

Wanneer wij Tessa vragen hoe die liefde voor kinderen is ontstaan weet ze al direct antwoord te geven. “Ik pas al op sinds ik veertien jaar ben. Eerst begint dat bij de kinderen van de buren en je neefje en nichtjes. Op een later moment vroegen zelfs ouders van de peuterspeelzaal of ik na mijn stage nog aan oppassen deed. Op dit moment heb ik negen oppas adressen en pas ik ook al negen jaar op hetzelfde meisje. Als ik hoor dat de kinderen na zoveel jaar nog steeds voor het raam staan te springen als ik eraan kom, dat is echt geweldig! Door deze momenten dacht ik; dit wil ik wel meer. Want hoe leuk is het om elke dag van die lachende kinderen voor het raam te hebben?.”

Wat maakt het werken in de kinderopvang zo leuk?

“Soms kijk je er echt van op hoe gehecht je aan zo’n kindje raakt. Ik ben hier nu 4 dagen in de week en sommige kinderen komen ook echt 4 dagen, sommige zelfs 5. Als dat kindje dan zijn eerste stapjes zet of als eerste jouw naam zegt in plaats van papa of mama, dat is zo tof. Wanneer een kindje een taalachterstand heeft en je daarmee aan het oefenen bent, is het heel mooi om die week daarna te zien dat dat kindje zijn doelen heeft behaald. Dat geeft een heel voldaan gevoel.”

Wat zijn de grootste uitdagingen binnen de kinderopvang?

“Ik heb er wel een handje van om te veel hooi op mijn vork te nemen. Zo wil ik alles wat ik leuk vind ook echt in die 4 dagen dat ik aan het werk ben proppen. Daardoor ben ik veel tijd kwijt aan de voorbereiding van allerlei activiteiten, de schoonmaakklusjes er omheen en nog het begeleiden van stagiaires. Maar uiteindelijk draait het echt om de kinderen, en dat is iets dat echt niet vergeten mag worden!”

Wat is typisch Tessa?

“Ik denk een stukje geen schaamte. Bijvoorbeeld wanneer wij een feestje vieren met alle kinderen dan ga ik op de tafel staan om muziek te maken. De kinderen hebben het daar twee weken later nog over, dat is geweldig. Of bijvoorbeeld een meisje dat om half 8 binnenkomt, die is wat verlegen en die is helemaal fan van het Frozen liedje. Dan pak ik die roze prinsessenjurk, die ik totaal niet pas, en dan ga ik keihard meezingen met Let it go. Ik zie mijn collega’s dan al kijken van ‘Tessa doe je wel rustig aan, je moet nog tot zes uur vanavond’. Dus echt het creatieve maar ook lekker gek doen.”

Heb je nog tips voor andere pedagogisch medewerkers?

“Het is belangrijk om ten alle tijden te blijven kijken naar de kinderen. Vooral in deze tijd, nu de werkdruk zo hoog ligt. Als dingen vandaag niet gebeuren dan komt het morgen wel, of overmorgen. Je bent de hele dag met de kinderen bezig en dat mag je niet vergeten. En kijk ook gewoon naar wat elk kindje wil en nodig heeft, kijk naar wat zijn of haar talenten zijn en speel daarop in.”

Het is voor ons geen verrassing dat Tessa zo ver is gekomen in de Verkiezing Pedagogisch Professional. Zij vertelt met zoveel passie en liefde over haar werk en de kinderen, dat zij dit zeker heeft verdiend. Ook laat zij weten dat het zo belangrijk is om de kinderen echt nooit te vergeten, daarom doe je tenslotte ook dit werk. Wij wensen Tessa veel plezier en geluk toe in haar verdere loopbaan en hopen dat zij deze instelling van nu altijd blijft vasthouden. Want zo hoort een pedagogisch medewerker te zijn!

Benieuwd naar het praatplatenboek van Piramide?