Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 13 augustus 2019 Leestijd 3 min.

Blog

Onderwijsrobot Eddy op bezoek in het VMBO!

Een tijd geleden kreeg ik een mailtje van een oud-collega. Of ik het misschien leuk vond om Eddy te komen laten zien bij zijn leerlingen die de Talent-route Technology & Design volgen. Hoewel ik voornamelijk met Eddy in het PO te vinden ben, vond ik het meteen een leuke uitdaging. Ik wilde wel eens met eigen ogen zien en ervaren wat een robot met 15/16-jarigen doet. Afgelopen vrijdag was het zover.

De oud-collega had meteen maar even de teamleiders uitgenodigd en had een link gelegd met de Talent-route Media & Entertainment. Dat betekende dat er ook gefilmd [en gemonteerd] werd en dat er na afloop van de les een radio-uitzending werd gemaakt. Al met al een gezellige drukte.

Toen snel aan de slag. Een aantal leerlingen heeft Eddy zelf geprogrammeerd voor de radio-uitzending. Het werd een superleuk stukje. Ze waren echter niet snel tevreden. Soms sprak Eddy een woord verkeerd uit of hadden ze ineens nog een briljant idee, dus dat moest zeker aangepast worden. Na de laatste test, waren ze tevreden, trots en klaar voor de uitzending, waar Eddy dankzij de leerlingen een spetterend optreden gaf.

Wat ik mooi vond om te zien, is dat de meeste leerlingen zelf de regie nemen, goed samenwerken en graag willen helpen! “Mevrouw, zal ik Eddy even naar de radiostudio brengen?”  Ik vraag of ze heel voorzichtig willen doen, omdat Eddy heel duur is.  Als antwoord krijg ik dat Eddy ‘te cute’ is om te late stuiteren.

En toen waren de 2 lesuren om. En terwijl de leerlingen Eddy weer voorzichtig in de flightcase legden, stond ik nog even na te praten met de docenten.  Over deze middag, de betrokkenheid van de leerlingen en de vakoverstijgende samenwerking. Dit was een mooi voorbeeld van betekenisvol leren!

Voor Eddy zien docenten zeker een plek in het VMBO. Zeker wanneer de leerlingen Eddy als vervolg kunnen programmeren met Scratch of Choreographe.