Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 29 maart 2018 Leestijd 5 min.

De parel van... Jacqueline

De Onderbouwscan

Voor veel kleuters is de overstap van groep 2 naar groep 3 erg groot. Er ontstaat meer aandacht voor serieuze vakken als rekenen en taal. Het spelen verandert in spelenderwijs leren. Het juiste speel- en leermateriaal is een belangrijke succesfactor voor een optimale aansluiting tussen de onderbouw en de middenbouw. Maar welke materialen zijn de juiste per ontwikkelingsgebied? Hiervoor is de onderbouwscan.

Wat is het?

Onze onderbouwconsultants geven advies over de juiste materialen per ontwikkelingsgebied en begeleiden scholen hierin. Dit advies geven ze aan de hand van de onderbouwscan. De onderbouwscan is een goed onderbouwde systematiek, gekoppeld aan de vastgestelde kerndoelen. De scan is opgebouwd aan de hand van acht ontwikkelingsgebieden.

Wat heb je er aan?

Met behulp van deze classificatie beoordelen onze consultants of het aanwezige materiaal op de school aansluit bij alle ontwikkelingsgebieden en kerndoelen. Met het advies dat uit de scan komt ontvangt de school een handige rapportage en adviesofferte. Alle noodzakelijke informatie bij elkaar zorgt voor een juiste en verantwoorde invulling van het ontwikkelingsmateriaal van de school.

Waarom vindt Jacqueline dit een parel?

(voormalig) Collega onderbouwconsulent Jacqueline Rekers vertelt: ‘Als consultant onderbouw heb ik de afgelopen jaren heel wat scholen en kleutergroepen van binnen mogen bekijken; wat een feestje is dat! De diversiteit aan manieren waarop men nadenkt over onderwijs, leren door kleuters en het vormgeven van die rijke leeromgeving, dat alles maakt mijn werk zo leuk!’

Mij rol is het meedenken bij vraagstukken rond het creëren van een rijke leeromgeving en de materialen die voorhanden (kunnen) zijn in een groep. Doordat ik de sterke link leg tussen het materiaal en het beredeneerd aanbod, via bijvoorbeeld de onderbouwscan, kan ik écht een bijdrage leveren aan het optimaliseren van een leeromgeving.

De onderbouwscan is een prachtig middel om de onderbouw in de spotlight te zetten. Directie geeft het heel duidelijk inzicht in het financiële plaatje rond investeringen in de onderbouw en de prioriteiten voor het aanschaffen van nieuw materiaal. Van leerkrachten hoor ik heel vaak hoe fijn het is dat er iemand met ze meekijkt en ze op weg helpt. Zodat ze precies zien wie wat in de klas heeft, hoe ze de organisatie ervan kunnen verbeteren en op welke gebieden ze wat missen.

Hoe objectief is de onderbouwscan?

Deze vraag wordt mij weleens gesteld en daar geef ik graag antwoord op. Wij nemen bij de onderbouwscan álle materialen mee. Hierdoor kunnen we een objectief beeld geven van de situatie bij jou op school en kunnen we over de gehele breedte vanuit onze ervaring jou een advies geven.

 

3 tips van Jessica voor materiaal en materiaalgebruik

1. Materiaalaanbod onder de loep

Neem 1x per jaar je materiaalaanbod eens grondig onder de loep; wat is compleet, wat niet? Welke gebieden zijn onderbelicht? Wat speelt bij ons in de onderbouw? Past dit materiaal nog bij onze eisen en onze manier van werken?

2. Ken je klassiekers!

Wanneer je je materialen kent, kun je er vaak meer mee dan je aanvankelijk denkt. Nog leuker is om deze informatie te delen met je collega’s!

3. Wees kritisch

Wees kritisch bij het uitkiezen van nieuw materiaal. Nieuw materiaal aanschaffen is heel leuk. En er is veel, heel onder de zon aan leuk materiaal. De twee vragen die je jezelf kan stellen bij het aanschaffen van nieuw materiaal zijn: welk materiaal past bij ons en hoe willen we het materiaal gaan inzetten?

Stiekem nog een vierde tip...

Kom je eens kijken in onze showroom in Hartje Ochten? Je bent van harte welkom om je onder te dompelen in alle materialen en mogelijkheden. En wij denken heel graag met je mee!

Hartje Ochten

Waar kun je deze parel vinden?

Neem contact op met jouw accountmanager of de klantenservice voor een afspraak met onze onderbouwconsultant Jessica Knuman.

Bekijk het Leaflet Rolf – Onderbouwscan