Gepubliceerd op 10 februari 2020 Leestijd 5 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 10 februari 2020 Leestijd 5 min.

Vraag het de expert

Nieuwste trends uit Nürnberg

Op de jaarlijkse Spielwarenmesse® in Nürnberg vind je de allernieuwste trends op het gebied van speelgoed en ontwikkelingsmateriaal. De Rolf groep is er altijd bij en bekijkt welke materialen interessant zijn voor het onderwijs en de kinderopvang in Nederland. Dit jaar signaleerde Sander van der Mark drie trends die ook jou vast aanspreken.

Nieuwste trends uit Nürnberg

Nieuwste trends uit Nürnberg

De Spielwarenmesse® is de grootste speelgoedbeurs ter wereld. Maar liefst 16 hallen zijn gevuld met speelgoed, spellen, creatief materiaal en educatief ontwikkelingsmateriaal.  

Dé trends van 2020

“Je ontmoet handelaren, inkopers, agenten van de bekende merken en originele start-ups”, vertelt categorymanager Sander van der Mark die net terug is uit Nürnberg.  “Ik kijk heel gericht naar nieuwe trends, want daar hebben onze klanten veel belangstelling voor.” Dit jaar is dat volgens Sander: 

  • Toys for Future – Speelgoed voor de toekomst  
  • Be You – Wees jezelf  
  • Digital goes Physical – Digitaal gaat fysiek 

Speelgoed voor de toekomst 

Hoe ziet de wereld van morgen eruit? Sander: “Kinderen worstelen ook met deze vraag. De scholierendemonstraties van Fridays for Future en hun impact op politiek en maatschappij laten zien dat klimaatactivisme wereldwijd aan belang wint. We kunnen niet vroeg genoeg beginnen om zelfs de allerkleinsten bewust te maken van dit onderwerp. Om te beginnen door zelf milieubewuste keuzes te maken en ons eigen portfolio te ‘vergroenen’. Veel producenten zijn gelukkig druk in de weer hun producten en verpakkingen te verduurzamen, die kunnen wij met een gerust hart aanbieden. Kijk maar naar onze ecologische schepjes en de verpakking van Creall ECO color plakkaatverf.”

Wees jezelf 

Jonge kinderen beoordelen anderen niet op basis van uiterlijk, achtergrond of religie. Dit blijft niet zo; naarmate kinderen ouder worden, ontwikkelen ze meer vooroordelen. Sander: “Jammer, want variëteit is het kruid van het leven. Samen spelen stimuleert samenzijn en helpt ons elkaar te begrijpen. Roylco heeft daar onder de naam ‘Wereldkinderen’ prachtige materialen voor ontwikkeld, die echt bijdragen aan een beter begrip voor elkaar.” 

Digitaal gaat fysiek

Al voordat ze goed kunnen praten, weten zelfs de allerkleinsten precies hoe ze hun favoriete personage op een tablet kunnen verplaatsen. Oudere kinderen vinden een leven zonder smartphone, videogames en YouTube onvoorstelbaar. Toch zal fysiek ontwikkelingsmateriaal volgens Sander altijd blijven bestaan. ”Het is prikkelend, leuk en nodigt uit tot voelen, zien en ervaren. Digitale leermiddelen sluiten weer aan op andere gebieden en doelen. Het is niet of, maar én. Vaak zie je een combinatie van fysiek en digitaal in één leermiddelRolf Connect speelt hierop in met allerlei spellen: de Groeipuzzel, het Barcodespel, de HUB met Getalbegrip & Rekenen, Coderen, Kleur en vorm. Allemaal voorbeelden waarbij fysieke en digitale leerprikkels elkaar versterken. 

Begin volgend jaar gaat Sander van der Mark weer naar de Spielwarenmesse® in Nürnberg. Zijn er materialen die je mist in ons aanbod? Stuur een mail naar Sander en hij gaat voor je op zoek!