Gepubliceerd op 13 augustus 2019 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 13 augustus 2019 Leestijd 3 min.

Blog

Next Generation Learning; what’s next?

Wellicht op ‘het weer’ na, is niets zo veranderlijk als het onderwijs. We ontwikkelen en proberen onze kinderen zoveel mogelijk bagage mee te geven die zij later kunnen gebruiken in onze maatschappij. Ingegeven door al wat we nog niet weten beland ik regelmatig in discussies die aan elkaar hangen van giswerk en onderbuikgevoelens, vaak gestoeld op gezond boerenverstand.

Met Next Generation Learning, onder meer gepresenteerd tijdens de IPON 2018, varen wij een serieuze koers om jou als school voor te bereiden op jouw onderwijs van de toekomst. Waarbij het woord ‘jouw’ wellicht nog het meest belangrijk is. We geloven namelijk niet dat er een pasklaar antwoord is wat past op school A in Nunspeet, school B in Surhuisterveen en school C in Breda. Next Generation Learning laat onderwijsontwikkeling ontstaan vanuit het team, waarbij wij het onderzoekend geweten zijn.

Hoe stellen we vast wanneer een school klaar is om deze rol – kinderen voorbereiden op een goed bestaan – te kunnen vervullen? Daar hebben we natuurlijk wel ideeën over. We stellen kaders waarin we uitgaan van de driehoek ‘creativiteit’, ‘autonomie’ en ‘relatie’. Wij geloven dat dit de drie eigenschappen zijn waaraan je onderwijs kunt ophangen. Verder is het van belang dat de school zijn onderwijskwaliteit op orde heeft en dat de teamleden (door middel van passie en persoonlijke ontwikkeling) ondernemend genoeg zijn om de school mee naar een hoger plan te tillen.

Binnen zo’n schoolteam richten we een stuurgroep op, waarmee we afspraken maken en doelen stellen. Een van deze doelen gaat vaak over de doorgaande lijn; een soort DNA voor leerlingen en medewerkers die op de school participeren. Dat maakt voor leerlingen het leren herkenbaar en daarmee vanzelfsprekender. Daarnaast kunnen we daarmee aansluiten op de belevingswereld en de omgeving van het kind. De stuurgroep is leidend in het uitspreken van behoeften en vaststellen van ontwikkelingen.

Next Generation Learning vraagt een attitude van de leerkracht die je niet ‘even’ erbij doet. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar scholen die hiervan hun speerpunt willen maken. Ben jij zo’n school? Dan zijn we ook op zoek naar jou!

Wij doen je daarbij drie beloftes:

  • We komen iets brengen (kennis en kunde) met de doelstelling om onszelf weer misbaar te maken. Uiteindelijk is het team bepalend voor het succes en is het niet onze intentie om blijvend aan de school verbonden te blijven. Wel geven we graag de juiste steun in de rug.
  • One size does not fit all. We hebben geen kant en klare opleidingen of leergangen, omdat we daarmee onze filosofie direct ongeloofwaardig maken. We doen dan ook een uitgebreide intake, al voor we met elkaar vaststellen of Next Generation Learning een traject is dat bij je past.
  • Wellicht het allerbelangrijkst: als we komen, kun je morgen aan de slag. We schetsen niet alleen een stip aan de horizon, gespiegeld aan de schoolvisie, maar we zorgen ook voor praktische toepasbaarheid. Hierdoor creëren we voor ieder teamlid zin en inspiratie om stappen te gaan zetten.

Ben je benieuwd of Next Generation Learning ook op jouw school past? Wil jij je profileren als ondernemende school, die onderzoekend en ontwerpend leren centraal stelt? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op!

Marvin Reuvers

Marvin Reuvers

Teamleider Onderwijsadviseurs

Marvin Reuvers richt zich op toekomstgericht onderwijs. Door doe- en ontdeklabs vol ICT-innovaties op te zetten, stimuleert hij onderzoekend en ontwerpend leren. Hij leert je technologie slim in te zetten, zodat het aansluit op individuele leerbehoeften en talenten . Marvin maakt ook samenwerken efficiënter, met zijn specialisatie in Microsoft en Office365. Van aanschaf tot implementatie adviseert hij schoolbesturen over slimme, snelle opbrengsten en het gebruik en beleid van de technologie. Hij brengt bijvoorbeeld helder in kaart wat er moet gebeuren op het gebied van informatiebeveiliging en privacy in het kader van gegevensbescherming.