Gepubliceerd op 18 oktober 2018 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 18 oktober 2018 Leestijd 3 min.

Boost je kennis

Moderne technologieën en onderwijs…

STEAM, Robotica, programmeren, 3D-printen, Virtual Reality en Augmented Reality zijn begrippen die steeds meer aandacht krijgen in het primair onderwijs. Maar wat kunnen leerlingen ermee, wat leren ze ervan? Hoe maak je de combinatie met je eigen onderwijs en hoe zet je vanuit visie deze middelen op een structurele manier in?

Geschreven door: Sander Dorst – onderwijsadviseur

In het afgelopen schooljaar heb ik workshops en inspiratiesessies gegeven waarbij ik antwoorden zocht op bovenstaande vragen. Deze workshops en inspiratiesessies waren gericht op zowel de leerlingen als de docenten.

Met deze moderne technieken wordt veel meer bereikt dan je in eerste instantie zou denken. De leerlingen komen in aanraking met moderne technologieën waarbij Computational Thinking wordt gestimuleerd. Maar dat is zeker niet het enige…

Om enkele dingen te noemen:

  •  het bevordert de fijne motoriek
  • het stimuleert lezen, taalvaardigheid, schrijven
  • het rekenkundig/wiskundig inzicht wordt vergroot
  • er worden natuurkundige principes ontdekt
  • het probleemoplossend vermogen wordt vergroot
  • het stimuleert creativiteit, voorstellingsvermogen en onderzoekend leren
  • de sociale vaardigheden en het samenwerken worden geoefend
  • het ontwerpen en construeren ontwikkelt zich

Én het motiveert leerlingen en doet een beroep op nieuwe vaardigheden. Zo kan het gebeuren dat een leerling die normaal gesproken de cognitieve vakken lastig vindt, zich hierbij helemaal in zijn/haar element voelt en kan laten zien/ontdekken waar hij wél goed of beter in is.

Een vol programma?

Structureel aandacht geven aan deze moderne technieken vraagt echter wel om keuzes. Het programma zit immers al erg vol en alles lijkt belangrijk. Daarnaast komen vragen naar boven als:
– Welke materialen zijn voor welke leeftijdsgroepen (PO/VO)?
– Zitten bij die materialen ook lessen?
– Is integratie mogelijk met de reguliere lesstof?

Heb je behoefte aan meedenken over bovenstaande vragen, of wil je een inspiratiesessie voor jou en je collega’s? Zoek je een uitdagende en inspirerende workshop voor je leerlingen? Neem dan contact met ons op.