Gepubliceerd op 01 juni 2021 Leestijd 5 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 01 juni 2021 Leestijd 5 min.

Slim aan de slag

Hoe lang is lang? En wat is breed? Meten is weten.

Er zijn veel verschillende eenheden in lengtes. Het geeft de maat aan van de grootte of afstand. Maar wat is eigenlijk nu lang en wat is kort? Kinderen oefenen van nature al door te vergelijken hoe lang of hoe kort iets is. En ordenen ook al van groot naar klein. Zo leren ze de wereld om zich heen te begrijpen. Op jonge leeftijd vragen ze zich bijvoorbeeld al af hoe lang ze zijn.

Leer kinderen meten door te spelen

Door te spelen, leren kinderen makkelijker lengtes te ontdekken. Laat ze dit ontdekken met verschillende nieuwe puzzels zoals de reliëf puzzels Zonsondergang en Een dak boven elk huis. Met deze reliëfpuzzels ontdekken en vergelijken kinderen groottes. Ook komen de rekenbegrippen smaller, breder, langer en korter aan bod.

puzzel zonsondergang

Reliëf puzzel zonsondergang

Spel Staartjes meten

staartjes meten

Ook met het spel Staartjes meten ontdekken en ervaren de kinderen het meten en vergelijken van lengte. In dit spel gaat het om de staart van de muis. De kinderen stellen tijdens dit spel allerlei vragen als ‘Is deze staart nou langer of korter dan de andere staart?’ ‘En is deze paarse nou langer of korte dan de groene?’ ‘En als ik nu de kortste staart kies, kan ik dan winnen?’ Doel is om de staart van de muis vol te leggen met verschillende kleuren (lengtes) kaartjes of kraaltjes.

Het spel Staartjes meten is beschikbaar in Rolf Originals (foto hiernaast) of Rolf Basics (video hieronder).

Ontdek en ervaar het meten en vergelijken van lengte met het spel Staartjes meten.

Activiteiten met lengtes

lang en kortMaak het begrip ‘kleiner’ en ‘groter’ visueel door kinderen zelf te laten kleien met zeer soepele en gemakkelijk kneedbare klei van Creall. Stel kinderen bijvoorbeeld de vraag over welk stukje klei het langste is? Of welke het kortst is? Ook kunnen de begrippen omhoog, lager en hoger in deze activiteit worden meegenomen. Stel de kinderen bijvoorbeeld de vraag welk kleur streepje het hoogste ligt? Dit is al wel weer wat moeilijker.

Ook een leuke activiteit is om kinderen voorwerpen uit de ruimte te laten verzamelen. Leg ze vervolgens allemaal op tafel. Stel vragen als welk voorwerp is het kleinst? Welke voorwerp is het grootst? Of laat ze de voorwerpen rangschikken van klein naar groot.

Visualiseer de begrippen ‘kleiner’ en ‘groter’ met klei.

Ontdek lessen over lengte met bewegend leren

De Les Go lessenserie over lengte is gekoppeld aan leuke spellen waarbij kinderen volop bewegen en tegelijkertijd leren.

Wist je dat?

  • Je in de avond kleiner bent dan in de ochtend?
  • Je voet even groot is als de binnenkant van je onderarm?
  • De lengte van alle bloedvaten over het hele lichaam wel 100.000 kilometer is?
  • Als je een beboterde boterham laat vallen van 2,5 meter hoogte deze met de boter naar boven op de grond terecht komt?
  • De blauwe vinvis met een lengte van 33 meter het grootste dier ter wereld is?
  • De eendagsvlieg het dier is dat de kortste levensduur heeft?

Ontdek de lessenserie Les Go met leuke spellen over lengte