Gepubliceerd op 10 maart 2021 Leestijd 5 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 10 maart 2021 Leestijd 5 min.

Slim aan de slag

Media Ukkie Dagen - Hoe draag je als professional bij aan een goede mediaopvoeding?

Van 26 maart t/m 2 april 2021 zijn de Media Ukkie Dagen. Tijdens deze dagen wordt er aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar.

Media Ukkie Dagen

Media Ukkie Dagen 2021: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Jonge kinderen zijn voortdurend bezig met media. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding is nodig. Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april 2021 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Door samen van media te genieten kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt. Het thema van de Media Ukkie Dagen 2021 is daarom: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. In het kader van dit thema publiceert Mediasmarties in samenwerking met Netwerk Mediawijsheid 2 WegWijzers voor professionals.

WegWijzers

In deze WegWijzers van Mediasmarties staan verschillende tips voor professionals die met jonge kinderen werken, zoals prentenboeken, filmpjes, liedjes, apps en activiteiten, die passen bij het thema van de Media Ukkie Dagen: ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. De WegWijzers helpen bij het creëren van de nodige balans en variatie in mediagebruik. Naast media om te lezen, kijken, luisteren en spelen, bevatten de WegWijzers ook activiteiten om te doen waar je meteen gemakkelijk mee aan de slag kan. Lees het volledige artikel over het doel van de WegWijzers >

Download de WegWijzers en ga aan de slag met de activiteiten.

WegWijzers voor peuters

WegWijzers voor kleuters

Inzetten van de WegWijzers op de kinderopvang en onderwijs

Mediasmarties hoopt dat de media die in de WegWijzers staan samen worden gebruikt als aanvulling op elkaar en ook zo worden toegepast door professionals in verschillende sectoren zoals de kinderopvang en het onderwijs. De WegWijzers bieden informatie over mediagebruik die zij gemakkelijk in kunnen zetten binnen hun eigen manier van werken. De WegWijzers zijn een soort routekaart. Het is aan de professional om zelf een overweging te maken of die past bij de kinderen op hun groep, hun visie over mediagebruik, het taal-, of het VVE-programma waar ze mee werken.

De brug van professionals naar ouders

Niet alle media hoeven op de groep te worden ingezet. Professionals kunnen ook een brug slaan naar de ouders door mediatips voor thuis te geven, die aansluiten bij het thema op de kinderopvang of op school. Zo kan je als professional aan ouders laten zien wat hun kind bijvoorbeeld leuk vindt of wat ze hebben gedaan die dag op de groep. Ouders kunnen daar vervolgens thuis ook mee aan de slag. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de gebeurtenissen op school of de kinderopvang en thuis. Daarnaast kunnen ouders de mediatips voor thuis downloaden op mediasmarties.nl, daarin staan media die thuis goed te gebruiken zijn – en die niet allemaal in de WegWijzers staan.

Hoe kan ik nog meer met de Media Ukkie Dagen aan de slag?

Naast het downloaden en inzetten van de WegWijzers, kan je als professional ook op een aantal andere manieren aan de slag met de campagne. Organiseer bijvoorbeeld een eigen activiteit tijdens de campagneweek, zoals een ouderavond. Vergeet niet je activiteit aan te melden op de landkaart voor meer publiciteit. Laat zien dat je meedoet en gebruik de campagnetoolkit. In de toolkit vind je posters, beeld voor sociale media, teksten en inspiratie voor het organiseren van een activiteit.