Gepubliceerd op 19 februari 2021 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
NULL
Gepubliceerd op 19 februari 2021 Leestijd 3 min.

Blog

Mama, kun je even helpen?

Dat was natuurlijk even wennen, na een aantal weken thuisonderwijs weer in de klas. De kinderen hadden lang uitgekeken naar een dag met hun klasgenootjes en met de juf of meester. Maar wanneer je drie weken lang om hulp kunt vragen aan je moeder, ligt het voor de hand dat je 'juf' op de eerste schooldag ook even snel 'mama' noemt. Ik vind het erg belangrijk om, zeker op de eerste dag sinds de heropening van de school, veel energie te steken in een veilige en vertrouwde sfeer voor alle kinderen.

kringgesprek

Een veilige en vertrouwde sfeer creëren

Bij het creëren van een veilige en vertrouwde sfeer hoort vertellen over de afgelopen periode natuurlijk bij. En we ontkomen er niet aan; ook in deze tijd moeten er een aantal afspraken gemaakt worden die er toe moeten leiden dat kinderen en de leerkrachten veilig en gezond kunnen leren en werken.

Het helpt mij altijd om dan een coöperatieve werkvorm in te zetten. Een voorbeeld die ik de afgelopen week gebruikte is “binnen- buitenkring”.

Beschrijving binnen-buitenkring

De kinderen vormen twee kringen en zijn steeds in gesprek of voeren een opdracht uit met één klasgenoot. Op deze manier zijn vrijwel alle kinderen actief betrokken bij in dit geval het startgesprek van de dag. De binnenkring luistert in eerste instantie naar de buitenkring. Vervolgens wisselen de rollen om. Daarna kun je er voor kiezen om de kinderen van de binnenkring een plaatsje door te laten schuiven, op deze manier krijgen ze een nieuwe gesprekspartner.

Tijd om te landen

Als laatste heb ik nog een tip voor je, nu de scholen weer open zijn: geef de kinderen de tijd om weer even ‘te landen’ op school. Ze moeten weer wennen aan het ritme en de groepsdynamiek op school. De kinderen hebben wellicht een nieuwe beginsituatie maar samen met jou als leerkracht gaan de kinderen weer verder met hun groeiproces, want ook dit proces is gelukkig veelal door gegaan met het thuisonderwijs.

Samenvattend vond ik het een ‘feest’ om alle glunderende gezichten weer te mogen ontvangen in de klas.

Wil jij meer tips? Houd onze website en inspiratiemails in de gaten.

Groetjes,

Juf Inge

Inge Kustermans

Inge Kustermans

Juf

Inge is leerkracht in groep 1/2/3 op het IKC ‘t Bossche Hart in Bosschenhoofd. Haar ervaringen en tips deelt ze graag met andere leerkrachten.