Gepubliceerd op 21 maart 2022
Leestijd 5 min.

Kijk jij ook uit naar de Kinderboekenweek? De Kinderboekenweek is vaak een van de eerste thema’s die op scholen groots wordt aangepakt. Tijdens de Kinderboekenweek in 2022 staat het thema ‘Gi-ga-groen’ centraal. Zoek jij nog leuke ideeën en activiteiten voor het thema gi-ga-groen: dier en natuur? In deze blog hebben we alles voor je op een rij gezet om er weer een succesvolle Kinderboekenweek van te maken!

De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen

Laarzen en jassen aan en op naar buiten! Doe spelletjes in de natuur, verzamel kastanjes, zoek dierensporen in het bos, bouw boomhutten of onderzoek welke planten en bomen er op het plein groeien. De natuur is overal om ons heen. Ook in veel boeken staat het thema natuur centraal. Met het thema Gi-ga-groen gaan kinderen via boeken op avontuur in de natuur. Het doel van de Kinderboekenweek is om zoveel mogelijk kinderen te inspireren om te lezen. De Kinderboekenweek loopt van 5 tot en met 16 oktober 2022.

Na het lezen van boeken kun je de koppeling maken naar de echte wereld. Bied activiteiten aan die passen bij het thema natuur. Zo gaat Gi-ga-groen echt leven! Om je op weg te helpen, hebben we ideeën voor activiteiten voor je op een rij gezet.

1. Insecten zoeken

Of je het leuk vindt of niet, insecten zitten overal. Voor kinderen zijn deze kleine kriebelbeestjes vaak hartstikke interessant. De Kinderboekenweek is dus een mooie gelegenheid om een wandeling in de natuur te maken. 

Tijdens de wandeling kunnen kinderen beestjes zoeken in de natuur. Ze kunnen hun ‘vangst’ in een natuur studiepotje bewaren en meenemen, om later te bestuderen met een staande loep

Tip: laat de kinderen zelf de insecten opzoeken in een insectenboek.

2. Kweek je eigen vlinders in de klas/groep

Je kan zelfs nog een stapje verder gaan en onze eigen vlinders kweken! Met deze kweekset maak je de beleving nóg leuker. Van kleine rupsen, tot prachtige distelvlinders. Kinderen volgen op deze manier de hele cyclus van de vlinder.

Wil je deze kweekset in jouw groep?

Bestel de kweekset in de webshop

3. Dieren knutselen

Voor de kleintjes is het leuk om knutselen te koppelen aan het thema ‘Gi-ga-groen’. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een lieveheersbeestje te maken. 

Met het Knutselrecept – lieveheersbeestjes worden de leukste kunstwerken gemaakt én het helpt kinderen meteen om hun fijne motoriek te verbeteren.

Lieveheerstbeestje

Voor de wat oudere kinderen is het leuk om mooie dieren te maken met het Knutselrecept – Happy Stones.

Dieren op stenen

Of knutsel leuke rupsjes met het knutselrecept – Rupsje Nooitgenoeg.

rupsje nooitgenoeg

4. Raamtekening maken

Haal de natuur de klas in door tekeningen te maken op de ramen. Teken bladeren en dieren op de ramen of teken de verhalen van de boeken uit de Kinderboekenweek na!

Gebruik hiervoor de raamstiften van edding om de mooiste tekeningen te maken.

raamtekening edding

5. Dierentuin bouwen

Niks is zo leuk voor kinderen om vrij te spelen. Laat kinderen hun eigen dierentuin, boerderij of aquarium bouwen met onze dierensets.

aquarium dieren

6. Ontdek de natuur in de stad met de Augmented Reality lessen

Door middel van de verschillende ‘Natuur in de stad’ Reality Augmented lessen, maken kinderen op een nieuwe manier kennis met de natuur die de stad te bieden heeft. Precies wat je nodig hebt tijdens de Kinderboekenweek 2022!

De lessen zijn opgebouwd in 3 delen:

  1. Powerpoint (deze is interactief)
  2. Augmented Reality Space
  3. Aansluitende werkvormen

Na het bestellen, kun je de lessen meteen openen in jouw mail.

  • Natuur in de stad – Duiven:Deze les gaat over de duiven in de stad. Prachtige vogels die in groepen leven en wonen op bijzondere plekjes in de stad. Ze bouwen er hun nesten en voeden hun kleintjes op. Maar duiven zorgen ook voor overlast.
  • Natuur in de stad – Katten: In Nederland leven heel veel katten in de stad. De kinderen maken kennis met Rafi, de stadskat. Hij vertelt over zijn leven in de stad. Deze doelgerichte les bestaat uit drie delen. Bestel deze les hier.
  • Natuur in de stad – In het park: In deze les maken de kinderen kennis met een meisje dat met haar moeder naar het park gaat. Ze leren op een speelse manier over ‘in het park’.
  • Natuur in de stad – Ratten: Ratten leven in riolen en zijn echte voedselspeurneuzen. Helaas veroorzaken ze ook overlast voor de mensen die in de stad wonen; ze knagen spullen kapot, verspreiden ziektes en planten zich heel snel voort. Wil je deze les in jouw klas? Bestel hem hier.
  • Natuur in de stad – Flora en Fauna: Een journalist, plantenonderzoeker en stadsbioloog geven informatie over het belang van natuur in de stad. Sommige planten zorgen voor verkoeling in de stad. Dieren passen hun gedrag aan om te leven in een omgeving met minder natuur. Laat kinderen kennis maken met dit interessante onderwerp en bestel deze les nu.

Wij wensen jou een Gi-ga-groene Kinderboekenweek 2022!