Lettervormen beleven met je lijf
Welk kind is niet graag in beweging? Spreek dan ook de kinesthetische intelligentie van de kinderen aan!
Letters introduceren doe je niet met een invulblaadje, maar je maakt er een echte beleving van. Na het visueel verkennen van de vormen van de letters laten we kinderen aan den lijve ondervinden hoe zo’n letter in elkaar zit. Laat hen ontdekken hoe ze het beeld van de letter kunnen naleggen. Hoeveel kinderen hebben we nodig om de M of de E te leggen?
De ervaringen die de kinderen mogen opdoen met het naleggen van de letters zullen ze in hun geheugen opslaan – en van dit geheugen zullen ze gebruikmaken als ze de letters in klei of met andere materialen gaan maken. Zo doen ze beroep op het visuele beeld dat ze van die letter hebben gevormd.
Voor in de klas: maak je eigen klas-alfabet
Neem telkens een digitale foto van de letterhouding van boven af gezien. Maak A3-prints van de letters. Snijd overtollige achtergrond weg, en maak de letters ongeveer even groot. Hang ze op in de klas.
De Letterkennis en de Letterweetjes in dit artikel komen uit het boek “26 letters en dan…”, van Magda Jacobs, Gerda Witte Kuijs en Petri Duysters.
Maak kennis met Magda
Spelend leren, lerend spelen: het komt op school nog wel eens in het gedrang. Magda Jacobs heeft meer dan dertig jaar spelontwikkelervaring en wijs geworden door theorie én praktijk weet ze wat spel kan doen voor de ontwikkeling van kinderen. Maak kennis met Magda >
Mail van Lotje
Verken Lotjes Wereld. Meld je aan voor de nieuwsbrief Mail van Lotje en ontvang meer tips voor lesvoorbereiding, informatie over nieuwe artikelen en contextinspiratie voor het jonge kind gratis in je mailbox!