Gepubliceerd op 22 september 2021 Leestijd 5 min.
Geschikt voor
Basisschool Voortgezet Onderwijs
NULL
Gepubliceerd op 22 september 2021 Leestijd 5 min.

Slim aan de slag

Lesgeven op afstand – Wat doe je als je leerling in quarantaine zit?

In het basis- en speciaal (basis)onderwijs vervalt sinds deze week (20 september 2021) de quarantaineplicht voor de hele klas. Bij één besmette leerling hoeft niet meer de hele klas thuis te blijven. Alleen de besmette leerling en de kinderen die in nauw contact zijn geweest moeten in quarantaine. Maar hoe ga je daar als school mee om? Hoe fijn zou het zijn als in die situatie jouw leerlingen toch lessen kunnen volgen en bij kunnen blijven met de stof? Nou, dat is best eenvoudig te regelen. Namelijk via Hybride onderwijs.

Wat is ‘Hybride onderwijs’?

Als een deel van de leerlingen in jouw klas thuis zitten, bijvoorbeeld door een quarantaine plicht, dan kan hybride lesgeven een oplossing zijn. Je geeft dan tegelijk les aan leerlingen in de klas en aan leerlingen thuis. Door leerlingen aan te laten sluiten, missen ze de dagelijkse instructies niet meer en blijven ze toch bij. Een win-win situatie voor de school en de leerling want het belangrijkste is dat je wilt dat iedere leerling gewoon mee kan blijven doen. Zo beperk je of voorkom je leerachterstanden in jouw klas. Of je nu vanuit huis virtueel aansluit of in de klas aanwezig bent. Uiteraard is goede hardware hiervoor wel essentieel, maar later meer hierover.

De ervaringen op basisschool CNS De Triangel

CNS De Triangel

Jonathan Hobbel, leerkracht van groep 5 en ICT-coördinator op CNS De Triangel in Lunteren, vertelt: “Door de situatie met corona en de besmettingen van leerlingen zijn wij op zoek gegaan naar mogelijkheden voor het lesgeven op afstand. We zijn toen uitgekomen op de HuddleCamHD Pro 4K. Deze camera staat bij alle klassen vanaf groep 3 vooraan in de klas zodat het bord en de leerkracht goed in beeld zijn. Gedurende de dag zijn er momenten waarop instructies worden gegeven en kan een leerling online aansluiten via Teams. Dankzij deze HuddleCam is alles wat ik op het bord laat zien dan haarscherp in beeld. De leerling kan thuis alles perfect volgen. Gelukkig heeft de camera ook een ingebouwde microfoon waardoor ik goed verstaanbaar ben. Een losse microfoon is niet meer nodig. De camera heeft een USB aansluiting en werkt direct op je computer, laptop, digibord of chromebook. Je kunt hem hierdoor ook makkelijk uitwisselen, echt ideaal.”

HuddleCamHD

De camera op deze foto is de HuddleCam 3X.

Meer over de HuddleCamHD Pro 4K

HuddleCam heeft meerdere modellen webcams geschikt voor gebruik in het onderwijs. Het basismodel de HuddleCamHD Pro 4K is een optimale camera voor toepassing in de klas. Belangrijk voor gebruik tijdens de les is dat de camera een brede hoek kan filmen en dat er eenvoudig kan worden ingezoomd op het bord. Voor het inzoomen wordt daarom gebruik gemaakt van de EPTZ functie. EPTZ staat voor Elektronische Pan, Tilt en Zoom waarmee je snel en eenvoudig zonder haperingen de lens kunt besturen. Zelfs dieper inzoomen en richten op een deel van het opnamevlak is mogelijk. Omdat de camera wordt gevoed via een USB kabel heb je ook maar één kabel nodig. Geen stress dus met een losse voedingskabel of het vinden van een stopcontact in de buurt van je camera.

Wil jij dat leerlingen vanuit huis de les goed kunnen blijven volgen?

Wil je meer weten over Hybride onderwijs?

Neem dan contact op met onze indoor accountmanagers voor het basisonderwijs. Zij adviseren je graag over de toepassing en mogelijkheden voor jouw school.

  • Mark van Ooijen: 06-5007 3762
  • Stefan Nagtegaal: 06-5148 5665