Gepubliceerd op 26 maart 2018 Leestijd 2 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 26 maart 2018 Leestijd 2 min.

Slim aan de slag

Het is lente! Zo ga je creatief met jonge kinderen en de iPad op pad.

“Naast talloze apps zijn er andere mogelijkheden om een iPad te gebruiken, bijvoorbeeld om de creativiteit te stimuleren en om onderzoekend aan de slag te gaan. De video- camerafunctie van de iPad is één van de toepassingen die ik veel gebruik bij opdrachten tijdens begeleidingstrajecten.”

Jacqueline Rekers

Jacqueline Rekers

Onderbouw Consulent

Jacqueline kan goed observeren, luisteren en samenvatten. Haar missie is compleet als ze ziet dat het jonge kind in een kleutergroep de ruimte krijgt om te spelen. Een goed doordachte speelleeromgeving is daarom haar aandachtspunt. Ook nieuwe ontwikkelingen zoals iPads, programmeren en STEAM geeft zij een passende plek in het aanbod voor de groep. Ze is voormalig kleuterleidster en licentiehouder voor Piramide en andere (kleuter)leermethodes. Op het gebied van ICT & Digitaal Leren is ze iCoach, Microsoft Office- en Google-trainer.

Speuren met de iPad, dat is spannend!

Je kunt de kinderen op speurtocht sturen, zeker als je een uitstapje maakt.
Een voorbeeldopdracht: maak, tijdens ons bezoek aan de kinderboerderij, foto’s van alles wat bij de lente hoort.

Je kunt de kinderen ook gerichter laten zoeken met behulp van een kijkwijzer waar afbeeldingen van de lente op staan waar je in de klas al over gepraat en gewerkt hebt. Een andere voorbeeldopdracht. Maak een foto van: een lentebloem, een jong dier en zijn moeder en zoek zelf iets waarvan je vindt dat het bij lente hoort.

  • De kinderen lopen op een hele andere manier door de kinderboerderij.
  • De foto’s kun je op school samen bekijken en nabespreken en hier een lenteboek van maken.

Filmen kunnen ze!

Ook een filmpje maken is een toepassing die het jonge kind al veel gebruikt en welke je betekenisvol kunt inzetten. De kinderen maken bijvoorbeeld bij de dieren een filmpje en vertellen welke (jonge) dieren ze zien en waar ze staan op de kinderboerderij. Lopen de dieren in de wei, wonen ze in een kooi of hok en wat eten de dieren?

  • Op deze manier stimuleer je de mondelinge taalvaardigheid.
  • Zo leren de kinderen al een beetje presenteren.