Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 13 februari 2020 Leestijd 3 min.

Vraag het de expert

Kom uit je bubbel… ga mee naar Oostenrijk!

In Oostenrijk leer je alles over passend en over inclusief onderwijs. Vertrekpunt is de inclusieve samenleving waarbij het onderwijs geen onderscheid maakt in geloof, afkomst of beperking.

Studiereis Oostenrijk

Dit filmpje heb ik voor het eerst gezien tijdens de module Inclusie van de Master-SEN die ik volgde. Het maakte diepe indruk op me. Ik vond het zo’n mooi voorbeeld van hoe samenwerking tussen mensen die verschillend zijn voor beiden heel veel meerwaarde geeft in hun verdere ontwikkeling.

Het gaf me ook meteen het gevoel van veel gemiste kansen in Nederland. Onze samenleving is zo ‘opgeknipt’ dat je vooral mensen tegenkomt die op jou lijken. Mensen met ongeveer hetzelfde lichaam, hetzelfde IQ, dezelfde sociale klasse en dezelfde vaardigheden. Want mensen die ‘anders’ zijn worden in ons systeem al vroeg van de rest gescheiden en gaan op een andere plek naar school. Ze hebben andere sportvoorzieningen, hobby’s en bijbaantjes. In mijn vriendenkring heb ik nauwelijks mensen met een beperking. Ik leef in een bubbel. En dat is jammer. Want je ontwikkelt je juist door samen te leven en werken met mensen die anders zijn dan jij.

In de provincie Steiermark in Oostenrijk is inclusief onderwijs gerealiseerd. Leerlingen, personeel en schoolgebouwen van regulier en speciaal onderwijs zijn een aantal jaar geleden herverdeeld. In elke klas zitten kinderen met en zonder lichamelijke beperking of gedragsprobleem. Leerkrachten van speciaal en regulier onderwijs geven door middel van co-teaching samen les aan de groep. Uit onderzoeken blijkt dat zowel de leerlingen met als zonder beperking zich cognitief, sociaal en cultureel beter ontwikkelen dan in de tijd dat regulier en speciaal onderwijs nog gescheiden waren.

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Wil je het met eigen ogen zien? Ga dan mee met de studiereis Inclusief Onderwijs naar Oostenrijk die de Rolf groep organiseert van 27 tot en met 30 april 2020! Klik hier voor meer informatie. Ik mag de reis begeleiden. Dus… tot dan!

Helen Degenhart

Onderwijsadviseur

Elk kind ontwikkelt zich optimaal op zijn eigen tempo, gaat met plezier naar school en keert na een dag spelen en onderzoeken blij weer naar huis. Helen Degenhart werkt samen met jou naar dit ideaalbeeld toe. Ze betrekt kinderen, ouders en andere onderwijsprofessionals bij dit proces. Gedrag en werkhouding zijn haar specialisaties. Ze analyseert Leerling Volg Systeem-toetsen en adviseert op het gebied van motivatie, sociale veiligheid en gedragsproblemen.