Gepubliceerd op 30 oktober 2020
Leestijd 4 min.

Hoera, Sinterklaas en de Pieten zijn weer bijna in het land! Voor veel kinderen is dit de spannendste tijd van het jaar. Om al die spanning om te zetten in (creatief) leren, hebben we 5 Sinterklaasideeën voor je op een rijtje gezet.

Naambordje 

Sommige kinderen zijn bang dat Sinterklaas niet weet waar ze wonen en hun huis zal overslaan. Dat is makkelijk op te lossen. Laat ze met verf een eigen naambordje maken dat ze thuis kunnen ophangen. Zo weten de Sint en Pieten jouw leerlingen wel te vinden en hebben jouw leerlingen meteen geoefend met het schrijven van hun eigen naam.

Pepernoten, pepernoten! 

Laat de kinderen bolletjes maken van klei en die met plastic kleigereedschap door midden snijden. De gesneden kant vormt de onderkant van de pepernoot. Op de bovenkant maken ze patroontjes die lijken op een pepernoot. Na het drogen of afbakken van de pepernoten kunnen ze keer op keer gebruikt worden voor bijvoorbeeld telopdrachten.

Verlanglijstje 

Het leukste aan Sinterklaas zijn natuurlijk de cadeautjes. Kinderen kunnen uren zoet zijn met het maken van een verlanglijstje. Laat jouw leerlingen een verlanglijstje maken met verf of potlood. Vervolgens berekenen ze de kosten van hun hele verlanglijstjeHoe duur is alles samen als ze 20% korting krijgen op die ene game? Of 15% op het waveboard? Een speelse manier om te leren rekenen met procenten.

Sinterklaasverhaal 

Kies een mooi Sinterklaasverhaal uit en lees het voor. Vervolgens kunnen de kinderen voorwerpen uit op de pagina’s gaan tellen. Op een werkblad zetten ze met vingerverf vingerafdrukken voor elk getelde voorwerp. Hoeveel Pietenmutsen tellen ze? En hoeveel cadeautjes? Als de leerlingen er al aan toe zijn, kunnen ze ook het aantal naast de vingerafdrukken opschrijven. Zo leren ze niet alleen tellen, maar ook cijfers schrijven. 

Cadeautjes maken 

In plaats van cadeautjes kopen, kunnen jouw leerlingen ook zelf cadeautjes maken. Een mooie tekening voor opa en oma, een pennenbakje voor papa of mama’s thuiskantoor of eigen stoepkrijtvormpjes met stoepkrijtklei voor broertjes en zusjes of vriendjes en vriendinnetjes. Laat ze de cadeautjes inpakken met effen papier. Hierop kunnen ze zelf ook nog leuke vormpjes op tekenen, schilderen of stempelen. Met trots kunnen ze hun eigen gemaakte cadeautjes geven.