Gepubliceerd op 27 november 2020
Leestijd 4 min.

Sinterklaas is het land nog niet uit, maar met de onderstaande tips, hoef je op 6 december niet lang na te denken over sfeervolle kerstactiviteiten voor in de klas!

Versier de boom

Er is niets zo bijzonder als je eigen decoratie in de kerstboom te hangen. De kinderen kunnen hierbij hun fantasie loslaten en zelfbedachte vormen of figuren maken van klei. Ze mogen natuurlijk ook gewoon sterretjes of kerstballen maken als ze dat liever willen. Wat ze ook maken, zorg dat er ruimte is voor een gaatje om een touwtje of lintje door te halen. Als de figuren gedroogd of afgebakken zijn, kunnen ze eventueel versierd worden met sfeervolle verf

knusteltips foto

 

Kerstbomen schilderen  

Bekijk samen voorbeelden van kerstbomen en bespreek de begrippen ‘spits, hoekig, lang, groot, smal en klein’. Geef ieder kind een vel papier, een kwast en twee dennentakjes. Met de kwast maken ze de stammen van de kerstbomen. En dan komt het leukste: met de dennentakjes schilderen ze de takken van de bomen. Om de bomen extra feestelijk te maken kunnen ze met parelmoerverf versieringen toevoegen. Achteraf kijk je samen naar de resultaten. Kunnen ze de begrippen terug zien in de bomen? 

Kerstlichtjes maken 

Verzamel glazen potjes of laat de leerlingen er een meenemen van thuis. Met contourverf en stickerverf kunnen ze kerstpatronen of figuren maken op een plastic sheet. Als de verf droog is, kan er geplakt worden. En hebben ze de stickers scheef of ‘verkeerd’ opgeplakt? Dat geeft niks, want de stickers zijn makkelijk te verplaatsen. Met een led-lichtje of kaarsje in het potje, ontstaat er in het donker een mooi effect. 

Onderzetters 

Hebben de kinderen leuke kerstlichtje gemaakt? Om de (houten) tafels te beschermen tegen de warmte van de kaarsje, maken ze leuke onderzetters. Met klei maken ze een vorm die qua grootte bij hun potje past. Na het afbakken of drogen kunnen de onderzetters beschilderd worden met bijvoorbeeld glitterverf of parelmoerverf. [foto onderzetter] 

Kaarsstandaard 

Wat is er nou leuker dan een persoonlijke kaarsenstandaard maken? Geef ieder kind een stuk klei en een kaars. Met de kaars kunnen ze in de klei een afdruk maken om te zorgen dat de kaars in de standaard past na het drogen of afbakken. Welke vorm de klei krijgt, dat mogen de kinderen natuurlijk zelf bepalen. Met letters of kleigereedschap kunnen ze in de standaard ook leuke kerst-kreten maken. 

Ga je een van de klei-activiteiten doen met de kinderen, maar weet je niet welke klei geschikt is? Creall Therm Junior kun je afbakken in een normale oven (130°C/265°F). Liever een zelfdrogende klei? Dan is Creall Do & Dry iets voor jouw klas. Beide soorten kunnen beschilderd worden. Heb je deze kleisoorten niet? Kijk dan op de verpakking van jouw klei of die geschikt is voor de activiteit.