Gepubliceerd op 20 februari 2020 Leestijd 7 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 20 februari 2020 Leestijd 7 min.

Slim aan de slag

K(l)ei goed

"Kinderen spelen graag met klei. Vaak zie ik ze heerlijk ontdekken en handelen met het materiaal, onderzoeken wat ze ermee kunnen, creëren. Dat smaakt naar meer." Lees de tip van Nicole Verdonk, Jonge kindspecialist de Rolf groep.

Context en decor

Als je spelmaterialen toevoegt, krijgt de klei ineens heel andere functies. Kinderen gaan nóg creatiever te werk wanneer er – niet voor de hand liggende – materialen bij komen, zoals glazen steentjes, satéstokjes, Legoblokjes, Duplopoppetjes of -dieren.

Zo wordt de klei ineens méér dan alleen een kneedbaar materiaal: het krijgt een decorfunctie. Het plaatst de krokodil in een groen regenwoud, of zet de brandweerman aan het werk. Denk ook eens aan wasknijpers, kralen, ijslollystokjes, rietjes en veertjes voor nog meer context en decor.

Geen troep

In het begin was ik een beetje bang dat alle materialen onder de klei zouden komen te zitten. Maar dat viel echt enorm mee. De klei gaat er namelijk prima vanaf. Een tip is om een bolletje klei te nemen, daar plakt de klei die je wil opruimen aan vast. Wel zo makkelijk.

Kinderen kunnen prima de klei zelfstandig opruimen en zorgdragen voor het materiaal. Je hoeft niet bang te zijn dat er klei verdwijnt.

Fantasie de vrije loop

Vaak maak ik foto’s van wat de kinderen hebben gemaakt. Het zijn kleine kunstwerkjes! De foto’s kan ik gebruiken in de kring. Dan verzinnen we samen de mooiste en wildste verhalen.

Dat werken met klei leuk is, staat vast. Wil je graag meer weten over de ontwikkelingsdoelen en de technieken van het kleiproces? Download de activiteitenkaart >

Op zoek naar klei? Bekijk de klei-artikelen in onze webshop.

Training Speel je mee met klei?

In de training staat het belang van werken met ongevormde materiaal centraal. In deze interactieve speelsessie leer je goed kijken naar het materiaal en de inzet ervan. Welke ontwikkeling stimuleer je en wat is jouw rol als professional?

Heb je vragen over deze training? Neem dan contact met ons op.