Gepubliceerd op 11 september 2023
Leestijd 5 min.

Wil jij ook met je klas de Kinderboekenweek 2023 vieren? Het thema van dit jaar is Bij mij thuis. Een mooie manier voor je leerlingen om kennis te maken met allerlei verschillende culturen en gewoontes van gezinnen. Want ‘thuis’ betekent voor elk kind iets anders. Achter elke voordeur zijn er mooie, verdrietige, grappige of spannende verhalen te vinden. Ga er samen met je klas naar op zoek! Hieronder vind je alvast vijf tips voor activiteiten.

1. Doe samen met je klas de Kinderboekenweek Special

Uitgeverij Blink maakt elk jaar een gratis Kinderboekenweek Special, waarmee je direct aan de slag kunt. In de lesspecial Verhalen achter de voordeur ga je met je klas op ‘thuisbezoek’ bij allerlei personages uit bekende kinderboeken. En uiteindelijk ook bij je leerlingen zélf, door ze te laten vertellen over hun eigen (droom)thuis!

Dit is een mooie manier om met je klas te praten over thuis, en over verschillen en gelijkenissen. De Kinderboekenweek Special is voor groep 4 t/m 8.

Ga direct naar de Kinderboekenweek special

2. Start een leeschallenge

De Kinderboekenweek is uiteraard dé week om extra veel leeskilometers te gaan maken. In de lesspecial Verhalen achter de voordeur van Blink lees je met je klas fragmenten uit bekende kinderboeken, maar je kunt er uiteraard ook ervoor kiezen om een of meerdere boeken helemaal uit te lezen. Heb je zin in een extra uitdaging? Start dan een leeschallenge! Hoeveel boeken willen jouw leerlingen voor de kerstvakantie samen hebben gelezen?

3. Maak een ‘thuistentoonstelling’

Maak een ‘thuistentoonstelling’ door alle leerlingen en leraren foto’s te laten maken van hun eigen familie, het liefst thuis. Print de foto’s uit en geef ze een mooi plekje in de klas!

4. Zing samen het Kinderboekenweeklied

Kinderboekenschrijver Iven Cudogham schreef het liedje Bij mij thuis speciaal voor de Kinderboekenweek. In deze vlog van Kinderen voor Kinderen vertelt de schrijver je meer over zijn eigen thuis. Je krijgt ook een kijkje achter de schermen bij de opnames van het liedje. Leuk om te bekijken met de hele klas, voordat jullie samen gaan zingen!

5. Breng met je klas een bezoek aan de bibliotheek

Veel bibliotheken organiseren speciale activiteiten rondom de Kinderboekenweek voor scholen. Je kunt daarnaast bijvoorbeeld ook informeren naar een rondleiding voor jouw klas. Zo leren jouw leerlingen hun eigen bieb goed kennen.

Een mooie Kinderboekenweek gewenst!

Gratis Kinderboekenweek Special

Tijdens de Kinderboekenweek ontdekken jouw leerlingen de verhalen achter de voordeur. Doe de gratis lesspecial van Blink!

Meer informatie