Gepubliceerd op 16 januari 2018 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 16 januari 2018 Leestijd 3 min.

Bevlogen initiatieven

Jij hoort erbij! Basketbal clinics waarmee je pesten bespreekbaar maakt

Dit is het gevoel dat Henk Pieterse aan elk kind wil doorgeven. Henk is de oprichter van Ball-Contact Sportservice en geeft onder andere, maar vooral basketbal clinics. Zelf heeft hij als kind mogen ervaren hoe het is om gepest te worden. Hij weet heel goed wat het is om er niet bij te horen.

Henk vertelt: ‘Op 15 jarige leeftijd was ik al 2.05 meter en woog slechts 65 kg. Ik was broodmager, je kon mijn ribben tellen en ik werd daar heel erg mee gepest. Er was zelfs een leraar die mij spaghettisliert noemde. Een bijna geblokkeerde ervaring uit die tijd was, dat een aantal jongens van school me in de gracht probeerden te gooien.’

Ik keerde steeds meer naar binnen

Totdat meester Kuit, mijn gymleraar op de Havo mij pushte om te gaan basketballen. Wat ik het engste vond was dat ze onder de douche mijn dunne naakte lichaam zouden zien. Hij stond echter als een huis achter me en geloofde in mij. Met zelf getekende sterren op mijn witte gympies sta ik in 1976 voor het eerst op een basketbalveld. Eén van de jongens gooit mij een bal toe en roept: ‘vangen Henk!’ Dit voelde voor mij als thuiskomen. Eerder kreeg ik alleen scheldnamen te horen en nu noemden ze me gewoon bij mijn naam.

Het basketbalveld werd mijn thuishaven

Telkens als ik op het basketbalveld was, voelde ik me veilig. Ik heb er zoveel uren doorgebracht. Het werd mijn thuishaven. Ik trainde tot ik erbij neerviel, wilde de sporthal niet meer uit en basketbal werd voor mij een complete bevrijding. Ik woonde in Amsterdam-West, met een gezin van 4 kinderen op 3 hoog. En ik speelde elke avond op het Balbaoplein met mijn broertje basketbal, in weer en in wind.

Ik speel non-stop basketbal

Ik heb voor allerlei teams gespeeld in binnen- en buitenland. Daarnaast was ik ook bezig met het vormgeven van mijn carrière. Professioneel basketballer zijn, daar kun je niet van leven. Totdat ik een jongetje zag dat werd uitgescholden tijdens een basketbal kamp. Een jongen, die te ‘dik’,- en te ‘klein’ was volgens een paar anderen. Ik kon het gevoel niet plaatsen wat ik kreeg in mijn buik. Ik had zoveel weggestopt. Ik vertelde de jongen en zijn ‘pesters’ over wat ik mee had gemaakt met pesten. Hij maar ook zij reageerden daar zo mooi op!

Het liep volledig uit de klauwen en werd mijn missie

Ik nam me voor om, na mijn basketbal carrière iets met het thema pesten te gaan doen. Uiteindelijk heb ik, na allerlei banen, mijn eigen bedrijf Ball Contact Sportservice opgericht. Dit omdat mijn eerste contact met de bal mijn leven veranderde. Ik begon met clinics te geven op scholen. Het liep al snel volledig uit de klauwen. Het is mijn missie geworden en daar haal ik heel veel voldoening uit! Elke dag weer ben ik geraakt en krijg ik soms tranen in mijn ogen, door de reacties van kinderen op mijn verhaal over gepest zijn. En ik help ze stapjes te zetten in zelfvertrouwen. Ik inspireer hen maar ook mezelf telkens weer, dit houd ik wel vol zo, geloof me!

Meer weten over Henk?

Neem dan een kijkje op zijn website!

In deze video kun je Henk aan het werk zien.

Henk Pieterse