Gepubliceerd op 21 januari 2021 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 21 januari 2021 Leestijd 3 min.

Vraag het de expert

IT governance en Microsoft Teams

Microsoft 365 bestaat uit allerlei fantastische apps en onderdelen waardoor je als leerkracht enorm productief kunt zijn. Kijk alleen maar naar Teams, voor je digitale lessen. Toch is er ook een nadeel: al die verschillende apps en onderdelen maken geen onderscheid tussen medewerkers en leerlingen. Het is ‘one size fits all’.

Dat dit niet altijd gewenst is, blijkt wel uit de vele vragen die onze cloud consultant en Microsoft 365 specialist Stephan ter Horst over Teams krijgt:

  • Leerlingen kunnen onderling chatten, dat wil ik niet. Hoe kan ik dit uitzetten?
  • Mijn leerlingen hebben controle in vergaderingen en dat is niet de bedoeling. Waar zit de uitknop?
  • Leerlingen kunnen videogesprekken voeren zonder dat ik dat weet. Hoe krijg ik hier controle op?

Hoe wil je het hebben in Teams?

Stephan: ‘Gelukkig is het mogelijk om ICT-beleid te voeren in de Microsoft 365 omgeving, met een mooi woord ook wel IT governance genoemd. IT governance komt erop neer dat je als school bepaalt hoe je je ICT ingericht wilt hebben: wie praat met wie, welke verantwoordelijkheid is waar belegd en hoe verbeter je de samenwerking? Deze keuzes zijn te vertalen naar technische beperkingen in Teams.’

Wat zijn de consequenties?

Meteen tot actie overgaan en allerlei aanpassingen doen, is volgens Stephan niet verstandig. ‘Stel je liever als bestuur eerst de vraag: wat willen wij dat onze gebruikers kunnen in onze omgeving en hoe gaan we dit naleven? Veel scholen zitten namelijk in een gezamenlijke tenant, waardoor beslissingen impact hebben op alle gebruikers, groepen en scholen binnen de omgeving. Even wat instellingen aanpassen is daarom geen optie.’

Stephan kan je helpen

Heb je behoefte aan ondersteuning bij IT governance in relatie tot Microsoft Teams? Neem dan contact op met Stephan ter Horst. Voor slechts € 295 neemt Stephan je dan mee in de belangrijkste beleidsinstellingen van Microsoft Teams, waarbij hij de mogelijkheden en de impact hiervan voor jouw school of koepel uitgebreid toelicht en de gewenste instellingen samen met jou direct doorvoert. Alles is dan in een keer goed geregeld.

Stephan ter Horst

Teamleider ICT engineers binnendienst

De wereld om ons heen veranderd snel en zeker op het gebied van IT. Het is Stephan zijn drijfveer om bits en bytes te vertalen naar begrijpelijke taal. Hij laat je kennis maken met de mogelijkheden van IT om alle daagse processen makkelijker te maken. Met zijn specialisme en vergaande kennis in Microsoft 365 is geen proces of IT-omgeving te complex om geoptimaliseerd te worden. Naast het door vertalen van processen ligt zijn focus sterk op verbeteren van IT- beleid, ook wel IT-governance genoemd, en beveiliging van een Microsoft 365 omgeving zodat gebruikers zich hier geen zorgen over hoeven maken.