Gepubliceerd op 15 mei 2024
Leestijd 5 min.

Het thema van de Kinderboekenweek 2024 is Lekker eigenwijs. Een mooi thema met veel mogelijkheden voor aanvullende activiteiten. In deze blog hebben we alles voor je op een rij gezet om er weer een succesvolle Kinderboekenweek van te maken!

Thema Kinderboekenweek 2024: Lekker eigenwijs

Met het thema “Lekker eigenwijs” nodigt de Kinderboekenweek 2024 kinderen, ouders en verzorgers uit om de wereld van eigenwijze personages te ontdekken. Je kent ze namelijk vast wel, die personages die vooral doen waar ze zelf zin in hebben. Personages die een tikkeltje brutaal zijn, niet luisteren naar ouders of alles en iedereen dwars willen zitten. Tijdens de Kinderboekenweek 2024 staan eigenwijze verhalen centraal.

Na het lezen van boeken kun je de koppeling maken naar de echte wereld. Bied activiteiten aan die passen bij het thema Lekker eigenwijs. Zo leren de kinderen hoe ze zelf ook af en toe lekker eigenwijs mogen zijn. Om je op weg te helpen, hebben we ideeën voor activiteiten voor je op een rij gezet.

Wees je eigen superheld

Als er personages eigenwijs zijn, dan zijn het wel superhelden. Hun eigenwijsheid zorgt ervoor dat ze niet zomaar adviezen van anderen aannemen, wat vaak leidt tot spannende conflicten en plotwendingen. Als superheld trek jij ook af een toe je eigen plan en maak je jouw eigen keuzes.

Verkleedkleding Superheld pak, 4-7 jaar

Tover je om tot superheld in dit gave pak en laat de wereld jouw eigenwijsheid zien.

Bekijk in de webshop

Verkleedkleding superhelden set van 4, 4-7 jaar

Verkleed je samen met vriendjes of andere klasgenoten tot echte superhelden en ga het avontuur aan!

Bekijk in onze webshop

Maskers superhelden

Laat de kinderen hun eigen superhelden masker maken en creatief bezig zijn. Hierin kunnen ze hun eigen ideeën en eigenwijsheid kwijt.

Bekijk in onze webshop

Mini activiteit, puzzel – superheld

Kleur je eigen superheld in en maak hem zoals jij wilt. Puzzel hem daarna in elkaar.

Bekijk in onze webshop

Eigenwijze prinsessen

Eigenwijsheid kan gezien worden als een teken van onafhankelijkheid en kracht; het stelt prinsessen in staat om hun eigen beslissingen te nemen, soms tegen de verwachtingen van anderen in.

Bovendien kunnen eigenwijze prinsessen als voorbeeld dienen om kinderen te leren dat het belangrijk is om voor zichzelf op te komen en hun eigen pad te volgen, zelfs als dat soms betekent dat ze niet altijd doen wat van hen verwacht wordt. Het is een mooie manier om gesprekken te starten over zelfvertrouwen, moed en persoonlijke groei.

Verkleedkleding ijsprinses, 4-7 jaar

Wees de ijsprinses die je altijd al hebt willen zijn en beleef de mooiste avonturen.

Bekijk in onze webshop

Verkleedkleding prinses, 4-7 jaar

Tover jezelf om tot de mooiste prinses en ga lekker eigenwijs op pad.

Bekijk in onze webshop

De eigenwijze droomboom

Laat de kinderen hun dromen en eigenwijze ideeën vorm geven door een persoonlijke ‘droomboom’ te knutselen

Benodigdheden:

Stappen:

  1. Boom maken: Elk kind krijgt een groot vel papier of karton. Hierop tekenen en knippen ze de vorm van een boom uit bruin en groen papier.
  2. Droombladeren: Op groene papierstukjes (de bladeren) schrijven of tekenen de kinderen hun dromen, wensen of ideeën die laten zien hoe eigenwijs en uniek ze zijn.
  3. Decoratie: De kinderen plakken hun ‘droombladeren’ op de boom en versieren de rest van de boom en de achtergrond met de decoratiematerialen om hun creatie nog persoonlijker te maken.
  4. Presentatie: Als alle bomen klaar zijn, kan elk kind zijn of haar Droomboom presenteren en uitleggen wat de ideeën op de bladeren betekenen.

Deze activiteit helpt kinderen om op een visuele en creatieve manier na te denken over hun eigen uniekheid en ambities. Het is ook een mooie manier om de klas te decoreren met al hun kleurrijke en inspirerende droombomen!

Eigenwijze boekcovers

De meeste kinderen hebben wel een boek wat ze telkens opnieuw kunnen lezen. Hoe leuk is het dan om een eigen boekcover te ontwerpen voor je lievelingsboek.

Laat de kinderen de cover van hun lievelingsboek opnieuw tekenen en ontwerpen op een manier die hun eigen stijl en perspectief weerspiegelt. Ze kunnen gebruik maken van diverse materialen zoals stof, papier, glitters, verf en nog veel meer. Door een eigen boekcover te maken kunnen ze hun creativiteit de vrije loop laten gaan en lekker eigenwijs zijn in het ontwerpen van de cover.

We wensen je een fijne Kinderboekenweek!