Gepubliceerd op 25 augustus 2023
Leestijd 5 min.

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is Bij mij thuis. Een schitterend thema met veel mogelijkheden voor aanvullende activiteiten. In deze blog hebben we alles voor je op een rij gezet om er weer een succesvolle Kinderboekenweek van te maken!

Thema Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis

Met het thema “Bij mij thuis” nodigt de Kinderboekenweek 2023 kinderen, ouders en verzorgers uit om de wereld van verhalen binnen hun eigen vier muren te ontdekken. Het idee achter dit thema is dat je jezelf kunt verliezen in een goed boek, waarbij je je eigen huiselijke omgeving als inspiratiebron kunt gebruiken. Of het nu gaat om een avontuur in een denkbeeldig kasteel of het verkennen van verschillende culturen via boeken, de Kinderboekenweek moedigt kinderen aan om hun verbeelding te gebruiken en te ontdekken wat er mogelijk is in hun eigen wereld.

Na het lezen van boeken kun je de koppeling maken naar de echte wereld. Bied activiteiten aan die passen bij het thema Bij mij thuis. Zo leren de kinderen ook van elkaar en over ieder thuis. Om je op weg te helpen, hebben we ideeën voor activiteiten voor je op een rij gezet.

Mijn familie

Ieder kind heeft een andere gezinssituatie. Door samen te praten over hoe ieders gezinssituatie eruit ziet, raken ze op een leuke en speelse manier bij elkaar betrokken. Ze leren verschillende thuissituaties kennen en begrip voor elkaar op te brengen.

Ontwikkelingsmaterialen:

puzzelserie families

Puzzelserie moderne families
In de tegenwoordige tijd zien we steeds meer verschillende vormen van samenleven, zoals twee vaders, twee moeders, multicultureel gezin en het nieuwe samengestelde gezin. Deze puzzels laten deze vormen van samenleven zien.

Bekijk in de webshop

All about me

All about me Family
De verschillende poppetjes helpen jonge kinderen alles over zichzelf en hun familie te leren.

Bekijk in de webshop

Familiekwartetspel

Rolf More – Familiekwartet
In het kader van burgerschap en omgaan met verschillen is het van belang dat kinderen leren dat het niet bij iedereen thuis hetzelfde is.

Bekijk in de webshop

Familie knutselen

Allemaal familieBreng ieders familie de klas in met het knutselrecept Allemaal familie. In dit knutselrecept stellen de kinderen met behulp van de verschillende houten poppetjes hun familie samen. Ze decoreren de houten poppetjes zodat ze echt op hun ouders en broers/zussen lijken.

Product tip: Multiculturele houten mensen

Mijn huis

Welke ruimtes zijn er allemaal in een huis? Hoe ziet het huis eruit? Wat zijn de verschillen tussen de huizen? Welk nummer heeft jou huis? Zomaar een paar vragen die je aan de kinderen kan stellen.

Ontwikkelingsmaterialen:

Huizen in een rij

Rolf Essentials – Huizen in een telrij
Vanuit hun leefwereld, de huisnummers in de straat, verkennen kinderen spelenderwijs de getallen en hun symbolen tot 20 en hun plaats in de getallenrij.

Bekijk in de webshop

Rolf More - Verticale puzzels wonen

Rolf More – Verticale puzzels Wonen
Verticaal bouwen, van onder naar boven, om de afbeelding compleet te krijgen. Zo bouwen kinderen 4 vertrekken van het huis: badkamer, woonkamer, keuken en slaapkamer. Er ontstaan 4 bouwwerken die samen een huis vormen. Gaaf voor in de bouwhoek of de verteltafel!

Bekijk in de webshop

Modernpoppenhuis meubelset

Modern poppenhuis & meubels
Bouw de ruimtes in jouw huis na in het poppenhuis met zonnepanelen en de meubelset voor het moderne poppenhuis.

Bekijk in de webshop

We wensen je een fijne Kinderboekenweek!