Gepubliceerd op 08 juni 2020 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 08 juni 2020 Leestijd 3 min.

Vraag

Hoe zorg ik ervoor dat digitale geletterdheid geen eendagsvlieg is?

Wij zijn een groot voorstander van een duurzame ontwikkeling op de school. Ook op het gebied van digitale geletterdheid. Juist ook op dit gebied. Iedereen ziet het belang van digitale geletterdheid in, maar hoe komen we tot een duurzame ontwikkeling? Hoe zorg ik er voor dat het geen eendagsvlieg is?

Aan ons wordt vaak gevraagd een training te komen verzorgen rondom een ICT in het onderwijs. Of het nu gaat om een knoppentraining of een workshop robotica of programmeren. We verzorgen het graag, want om een blijvende ontwikkeling te waarborgen, zul je moeten blijven trainen.

Je kent ze wel, leerlingen die zo vliegensvlug met de duimen over het scherm van een mobiele telefoon gaan. We staan er als volwassene vaak met open mond naar te kijken. Doordat zij dit veelvuldig hebben gedaan (geoefend) zijn ze hier vaardig in geworden en passen ze het toe.

Door één leerkracht, die affiniteit heeft met digitale middelen, op te leiden tot Digitale Geletterdheid Expert, zet je als school de belangrijke eerste stap.
Deze opleiding duurt één schooljaar. Gedurende dat eerste schooljaar gaat de DG-Expert in opleiding al direct aan de slag met digitale geletterdheid bij jou op school. De opdrachten die tijdens de opleiding worden gegeven, staan namelijk allemaal in het teken van de eigen school. Er wordt gewerkt aan een gedegen visie, waarbij de schoolvisie natuurlijk het uitgangspunt is. Maar ook allerlei praktische opdrachten die direct toepasbaar zijn in de verschillende lessen.

Door een leerkracht op te leiden tot DG-Expert, is er een expert op school die meerdere dagen per week de andere collega’s kan ondersteunen en coachen. En voor de directeur sparringpartner is om tot goed en duurzaam beleid te komen op het gebied van digitale geletterdheid.

De digitale ontwikkelingen gaan hard. De DG-Expert moet zich natuurlijk blijven doorontwikkelen. Dit doen we door, na het goed af ronden van de opleiding, een lidmaatschap op de DG-Expert Community. Een omgeving vol experts, materialen, lessen en trainingen. Trainingen voor de DG-Expert. Maar ook trainingsmaterialen waarmee hij zijn team kan trainen.

Op deze manier ontstaat er een duurzame ontwikkeling van digitale geletterdheid bij jou op school.

Jeroen Rougoor

Jeroen Rougoor

Export Manager Caribbean

Als Export Manager Caribbean is Jeroen nauw betrokken bij de onderwijsinhoudelijke ontwikkeling op de scholen in de Caribbean. Doordat hij zeer regelmatig op de Caribische eilanden aanwezig is, weet hij wat er speelt en welke vragen er zijn over het onderwijs en de ontwikkeling hiervan. Hij brengt graag een bezoek aan jouw school om in gesprek te gaan over onderwijsontwikkelingen en te kijken hoe we hier samen met ons hart voor leren stappen in kunnen nemen. Jeroen denkt mee vanuit zowel het leraren- directeur- en bestuur perspectief.

Wil je meer weten over de Nationale Opleiding Digitale Geletterdheid Expert?