Gepubliceerd op 23 oktober 2018
Leestijd 3 min.

Als ouders een positief gevoel hebben over de kinderopvang, dan dragen ze dat over op hun kind. Het kind voelt dat het hier oké is en dat het lekker mag spelen en plezier mag hebben. Een warme vertrouwensband tussen ouders en de kinderopvangorganisatie draagt dus bij aan het welzijn van het kind. Hebben jullie een rustige plek speciaal om ouders te verwelkomen, voor overdracht en andere gesprekken? Zo’n plek helpt bij het versterken van de vertrouwensband.

Interieurspecialist en pedagoog Rita Stronks aan het woord:

“Kinderopvanglocaties doen hun best om ouders te betrekken bij de opvang. En nu ieder kind een eigen mentor heeft, is het voor ouders stukken gemakkelijker om persoonlijke zaken te bespreken tijdens de overdracht. Soms is daar wat meer tijd voor nodig. Bijvoorbeeld als er iets bijzonders is in de thuissituatie aan de hand is, of als een kind zich om een andere reden niet prettig voelt. Het zou goed zijn als hier een rustige plek voor is (waar ouders zich op hun gemak voelen). Creëer hiervoor een zitje in de hal of in een aparte hoek van de groepsruimte. Met eenvoudige aankleding zoals bijvoorbeeld een mooie tekst op een spraakballon en een spiegel.”

“Veel gescheiden ouders hebben co-ouderschap. Dan komt er regelmatig een koffertje met knuffels en kleren met het kind mee. En een overdrachtschriftje.Is er bij jullie een fijne tafel met bank, waar ouders dat schriftje kunnen bijwerken, of even hun mail kunnen checken – via beveiligde Gast WiFi! – en met elkaar kunnen praten? Je kunt ook denken aan losse zitelementen met kussens. Allemaal zaken waardoor ouders zich extra welkom voelen.”

 

“Heb je nog ruimte over in de hal? Richt dan een hoek in voor de koffertjes, buggy’s en autostoeltjes die met de (co-)ouders meekomen. Met zo’n handige voorziening creëer je ook in praktisch opzicht een warme band met ouders!”