Gepubliceerd op 07 oktober 2021 Leestijd 5 min.
Geschikt voor
Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 07 oktober 2021 Leestijd 5 min.

Slim aan de slag

Hoe stimuleer ik de spraak- en taalontwikkeling van baby’s en dreumesen?

De pedagogisch medewerkers in de kinderopvang spelen een grote rol bij het stimuleren van de spraak- en taalontwikkeling van kinderen. Gerreke Gierveld geeft antwoord op de vraag: ‘Hoe stimuleer ik de spraak- en taalontwikkeling van baby’s en dreumesen?’ en geeft hands-on voorbeelden.

Gerreke Gierveld, expert Jonge Kind, vertelt: “Een betekenisvolle talige omgeving en goede voorbeelden van taalgebruik zijn essentieel voor de taalontwikkeling van een kind. Door samen met de kinderen te spelen en met ze te praten, leren ze nieuwe woorden, zinnen en betekenissen. Er zijn veel leuke activiteiten en materialen om de spraak- en taalontwikkeling bij baby’s en dreumesen te stimuleren. Het programma Piramide heeft een speciale lijn voor baby’s, dreumesen en peuters. Het is een educatief concept voor alle jonge kinderen. Door slimme combinaties van  spel en activiteiten krijgen kinderen in een veilige omgeving grip op de wereld. Het werken met baby’s en dreumesen is een vak apart. Het is niet voor niets dat alle pedagogisch medewerkers die dagelijks met deze jongsten werken uiterlijk in 2024 een geregistreerde speciale opleiding hiervoor moeten hebben gevolgd. Kiekeboe met baby’s is zo’n branche-erkende opleiding. Een hele leuke zelfs, vol met activerende tips voor het werken met baby’s en dreumesen.

Meer weten over de training Kiekeboe?

5 Tips om de taalontwikkeling te stimuleren

Naast het leren van woorden is ook het leren van lichaamstaal een belangrijk onderdeel van de spraak- en taalontwikkeling. 5 Tips van Gerreke:

Tip 1: Zing liedjes

baby frederiekMaak ook bewegingen tijdens het zingen om de motoriek te stimuleren. In alle projecten van Piramide is spelen met muziek verwerkt. Zing eenvoudige deuntjes. Je kunt zelf kleine liedjes verzinnen of bestaande liedjes geschikt voor baby’s en dreumesen gebruiken. In Piramide vind je er genoeg, zoals deze: Li la luik.

Zing liedjes met Piramide!

Tip 2: Speel het spelletje Kiekeboe

Gebruik een doek en wat speeltjes. Verstop een speeltje onder de doek en vertel steeds wat je doet: ‘Waar is het poppetje/de bal/… nu gebleven?’ Trek vervolgens de doek weg en roep blij: ‘Ja, daar is het poppetje/de bal/…!’ Als je succes hebt, trekt de baby of dreumes zelf de doek weg.
Je kunt jezelf ook even verstoppen onder de doek en speel het uit. Probeer goed te kijken naar de reactie van de baby. Als het te spannend is of de aandacht ebt weg, dan stop je. Je kunt beter niet het doekje over het gezicht van de baby leggen, want dat kan onveilig voor het kindje zijn. Als de baby of dreumes het spelletje snapt, kan hij of zij zichzelf wel verstoppen onder het doekje.

Tip 3: Klets gezellig mee

Door mee te kletsen met de dreumesen en peuters kun je de mondelinge taalontwikkeling stimuleren en de woordenschat vergroten. Stimuleer de taalontwikkeling van een dreumes door keer op keer te zeggen wat hij bedoelt. Wijst hij/zij naar een banaan en zegt ‘die’! Dan zeg jij: ‘Wil je een banaan?’ Zo geef je woorden aan de omgeving van het kindje.

Tip 4: Zeg een versje op (of lees het voor)

kinderwagen met kindLeuke versjes, waarbij je bewegingen kunt doen bij de tekst, zijn favoriet. Ken je deze al?

Klap in mijn handjes
klap, klap, klap
handjes op mijn hoofd
dát is knap

Aai zachte haren
oren tingeling
mijn neus is de bel
tring tring tring

Ik doe mijn mondje open
oh, wat voel ik?
daar is mijn tongetje
likkelikkelik

Handjes op mijn buik
aaie buikje aai
armpjes in de lucht
zwaai armpjes zwaai

Uit project Mensen voor baby’s en dreumesen van Piramide, door Elly van der Linden.

Tip 5: Voer gesprekjes met handen, voeten, geluidjes en woorden

Als heel snel proberen jonge baby’s contact te maken met mensen om zich heen. Let goed op de kleinste signalen. Een baby kijkt je aan, zoekt oogcontact. Misschien maakt de baby geluidjes en bewegingen, zoals trappelen met de voetjes. Dat is al een begin van een gesprek. Ga er op in, kijk terug, zeg iets en gebruik je mimiek. Soms kom je tot een heel gesprek, in afwisseling met elkaar. Geef antwoord op geluidjes en bewegingen van baby’s. Je mimiek, je toon waarop je iets zegt en bewegingen ondersteunen wat je zegt.

Piramide, omdat kinderen houden van spelen, ontdekken en leren!

Wil je nog meer leuke tips opdoen en vaardigheden leren? Geef je dan op voor de training Kiekeboe, het werken met baby’s. Deze training is geschikt voor alle organisaties, ook al werk je niet met Piramide.

Wil je weten wat Piramide voor jouw kinderopvang kan betekenen? Tijdens een demo vertelt een van onze adviseurs het je graag.

Vraag de gratis demo aan