Gepubliceerd op 01 mei 2018 Leestijd 2 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 01 mei 2018 Leestijd 2 min.

Vraag het de expert

"Hoe moet onze organisatie omgaan met vertrouwelijke papieren?"

Je weet: de AVG gaat alle persoonsgegevens die organisaties verwerken en beheren, nóg beter beschermen dan nu het geval is. Omdat in de communicatie hierover bijna altijd over elektronische gegevens wordt gesproken, krijgen wij steeds vaker de vraag: "Hoe moet onze organisatie omgaan met vertrouwelijke papieren?" Assortimentsmanager Sander van der Mark geeft antwoord op deze vraag.

“Een goede vraag, want het gaat om alle informatie over te identificeren personen. Je mag bijvoorbeeld geen naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer lekken. Niet elektronisch en ook niet op papier. Klassenlijsten ronddelen doe je dus alleen nog met toestemming van alle ouders. En vertrouwelijke papieren gaan niet meer  in de prullenbak.

Overigens is dit nu ook niet toegestaan. Het verschil met de nieuwe wet is dat je straks moet kunnen aantonen hoe je met vertrouwelijke informatie, digitaal én op papier, omgaat.”

Professionele shredder

“Als je beseft dat 40% van de informatielekken in 2016 afkomstig was van papier, snap je dat hier een effectieve oplossing voor nodig is: een papiervernietiger. En dan niet een klein apparaat waar je maar een paar velletjes tegelijk in kan doen, want dat kost veel te veel tijd. Wil je zeker weten dat vertrouwelijke papieren, al dan niet in stukken gescheurd, niet meer in de prullenmand verdwijnen? Kies dan voor een automatische, professionele shredder die 500 vellen tegelijk in slechts 12 seconden vernietigt.”