Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
Gepubliceerd op 23 mei 2018 Leestijd 2 min.

Vraag het de expert

"Hoe kunnen wij zorgeloos de cloud in?"

Werken in de cloud betekent: altijd en overal bij je werk kunnen. Daarnaast werk je via de cloud heel efficiënt samen met je collega's en beschik je altijd over de nieuwste versies van methode software. Veel scholen hebben dan ook belangstelling voor de cloud en bellen ons met de vraag: "Hoe kunnen wij zorgeloos de cloud in?". Daisy Busser van de Rolf groep geeft antwoord:

Wij begeleiden scholen naar de cloud, van het eerste gesprek – de nulmeting – tot en met een heldere gebruikerstraining. Een van de voorwaarden voor de migratie is dat de school de digitale leer- en werkomgeving ZuluConnect heeft, en dit in Basispoort met een vinkje activeert. Daarnaast moet de school ook het LAS (Leerling Administratie Systeem) bijwerken, inclusief de gegevens van het overige personeel. Dat laatste wordt nog weleens vergeten, maar is belangrijk.

Met de ICT’er bespreken we hoe we het uiterlijk en de structuur van het platform aanpassen aan de wensen van de school. Verder hoeft de school niets te doen. Wij regelen het technische deel van de migratie via ZuluConnect en via Intune. Daarbij maakt het niet uit of een school Office 365 of Google G Suite heeft en of er Windows pc’s, chromebooks of iPads aanwezig zijn – iedereen kan zorgeloos de cloud in. Een school moet rekening houden met het volgende:

  • Een migratie beslaat in tijd zo’n 2 – 4 weken voor 1 school tot 3 – 6 maanden voor een grote koepel.
  • Informeer wanneer data van derden binnen kan zijn.
  • De school of organisatie is tijdens de migratie 2 dagen offline.
  • Medewerkers hebben 1 tot 2 weken nodig om aan de cloudomgeving te wennen.

Eerst een back up, dan data migreren

Voordat de datamigratie kan plaatsvinden, moet de directie of ICT’er de nieuwe structuur bepaald hebben en de licenties aanvragen. Pas dan kunnen we de data overzetten. Op het moment van migreren gaat alles van de server af, de cloud in. Natuurlijk maken we eerst een back up. Is alles – ook de online applicaties en de database – door ons overgezet, dan krijgen de leerkrachten een gebruikerstraining.

Na de migratie direct aan de slag

Tegelijk met de datamigratie wordt ook het netwerk gemigreerd. Om dit te kunnen doen, moet de school alle pc’s, laptops en digiborden aanzetten en met een voedingskabel op de stroomvoorziening aansluiten. Zodra de migratie is uitgevoerd, kunnen de leerkrachten in de cloud aan de slag. Tijdens de gebruikerstraining leren ze  hoe ze dit het beste kunnen doen. Er is bijvoorbeeld een andere manier van inloggen. En het is niet meer nodig elkaar bestanden te mailen, want via de cloud zijn ze heel eenvoudig te delen. Het is even wennen, maar dan ervaart het hele team erg veel gemak!