Gepubliceerd op 17 juni 2021
Leestijd 5 min.

‘Help, waar haal ik de tijd vandaan om ook nog de meerkunners uit mijn klas uit te blijven dagen?!’ Herkenbaar? Er zijn heel veel lesideeën en programma’s voor deze kinderen beschikbaar, maar vaak is de factor tijd een knelpunt. Wij krijgen dan ook vaak de vraag: “Hoe kan ik verrijking aanbieden, zonder dat mijn werkdruk nog hoger wordt?”. In deze blog geven we je handige tips en lees je over onze oplossing.

Je hebt meerkunners in je groep. Meerkunners werken en denken doorgaans sneller en op een hoger niveau. Vaak hebben ze meer zelfsturing en een diepgaandere motivatie vanuit eigen ontwikkelingsbehoeften. Het is belangrijk om deze meerkunners uit te blijven dagen en niet uit het oog te verliezen. Maar hoe doe je dit? Biedt kinderen die net iets meer kunnen verrijking aan in combinatie met de juiste ondersteuning. 

Tips voor verrijkingslessen

Wil jij aan de slag met verrijkingslessen? We hebben vier tips uit de praktijk voor je verzameld:

  • Verrijking moet leuk zijn. Wij geloven dat ieder kind houdt van leren. Het moet alleen wel aansluiten bij de belevingswereld van het kind. En die wereld is voor ieder kind anders. 
  • Maak het belangrijk. Als verrijking als ‘tijdverdrijf’ wordt ingezet, dan zal een kind het ook op die manier benaderen. 
  • Geef het een vaste plek in de leerdoelen van de meerkunner.
  • Verrijking heeft een breder doel dan nieuwe kennis opdoen. De confrontatie met de leerkuil bijvoorbeeld. Houd dit in gedachten. 

Onze oplossing: Kidsmaster

Meer uitdaging voor meerkunners, zonder meerwerk voor jou

Kidsmaster biedt leerkrachten en meerkunners de oplossing. In digitaal aanbod vonden wij het antwoord op de behoefte om verrijking aan te bieden zonder dat de werkdruk hoger wordt. Meerkunners kunnen op eigen tempo en niveau met aantrekkelijke programma’s aan de slag in én buiten het klaslokaal. Zo kun je het programma van Kidsmaster aanbieden op een manier die het beste bij jouw groepssituatie past.

Verrijking in het Engels (en als extra optie: Duits en Spaans)

Kidsmaster biedt verrijking in het Engels aan. Dat heeft twee redenen. Ten eerste vinden kinderen het leuk om een andere taal te leren. Die vaardigheid kunnen ze direct inzetten op vakantie, bij het kijken van een filmpje op YouTube, of als een kind kiest voor TTO onderwijs. Door nieuwe leerstof in een andere taal aan te bieden, werp je een extra hobbel op. “Juf, de opdracht staat in het Engels en dat kan ik niet, dus ik weet niet wat ik moet doen!” Hoe gaat de meerkunner om met die tegenslag? Voila, daar is de leerkuil. Dit is het moment dat een kind oplossingsgericht leert denken. 

Als extra optie worden er op verzoek ook Spaanse en Duitse lessen aangeboden binnen het platform. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

eCoach

Ieder kind met een Kidsmaster account krijgt een eCoach. De eCoach voorziet ze van nieuwe werkopdrachten en geeft antwoord op al hun vragen. Zo hoef je je als leerkracht niet eerst te verdiepen in de werkwijze van het platform. Lees hieronder de ervaring met een eCoach van de IB-er van de Prins Willem Alexanderschool:

Carina Sels
-
IB-er Prins Willem Alexanderschool 's-Gravenzande
"Ieder jaar in september komt de eCoach naar onze school toe voor de kick off van de Engelstalige verrijkingslessen. Alle leerlingen starten met hun eigen programma Engels, Mathematics of Science. De aanwezigheid van de eCoach maakt online leren persoonlijk. Gedurende het schooljaar stellen onze leerlingen online vragen aan de eCoach. Dan is het ook fijn om een gezicht erbij te hebben."
Sophie Mast
-
eCoach bij Kidsmaster
"Eens per week beantwoorden wij de vragen van de kinderen. Vaak vragen ze om nieuwe opdrachten, af en toe hebben ze een vraag over een opdracht. En soms willen ze gewoon even kletsen en vragen ze wat mijn favoriete nummer in de top 40 is. Dat hoort er natuurlijk ook bij!"