Gepubliceerd op 26 september 2018 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 26 september 2018 Leestijd 3 min.

Vraag het de expert

Hoe communiceer ik over de privacywet?

De nieuwe privacywet AVG – de Algemene Verordening Gegevensbescherming –is inmiddels van kracht. Heb je op beleidsniveau alles op orde, dan is het tijd voor een belangrijke volgende stap: het informeren van ouders, medewerkers en leerlingen. Maar dan...

“Ouders willen er zeker van zijn dat gegevens over hun kind bij jou in goede handen zijn. Andersom mag je van hen verwachten dat zij zich ook aan de regels houden, en dus niet zomaar foto’s op sociale media plaatsen. Maak duidelijk, via schoolgids of website, dat je zorgvuldig met persoonsgegevens omgaat en dat privacy bij jullie hoog in het vaandel staat. Zorg voor transparantie: leg in begrijpelijke taal uit welke gegevens je opslaat, waarom je dat doet en hoe lang je deze gegevens bewaart. Goed geïnformeerde ouders zijn sneller bereid hun toestemming te verlenen voor bijvoorbeeld het plaatsen van een foto van hun kind op de website.“ 

Houd collega’s up-to-date 

“Een succesvol privacybeleid staat of valt met de betrokkenheid van alle medewerkers. Het gaat erom dat zij zorgvuldig met persoonsgegevens omgaan en vragen van ouders kunnen beantwoorden. Via terugkerende campagnes maak je medewerkers bewust van hun verantwoordelijkheid en het belang van IBP (informatiebeveiliging en privacy). 

Ga in gesprek met leerlingen 

“Communiceren met leerlingen vraagt om een andere aanpak. Natuurlijk informeer je ze, het gaat immers over hen. Tijdens de les kun je met leerlingen in gesprek gaan over wat privacy is en wat er allemaal bij komt kijken. Een uitstekend moment om hun gedrag op sociale media aan de orde te stellen! Hoe gaan zij om met hun eigen privacy en die van klasgenoten? Wat zijn de do’s en don’ts  op Facebook, Instagram en WhatsApp? Weten ze genoeg van veilig internetten en het gebruik van wachtwoorden?” 

Ondersteuning rond IBP

Loop je vast in het IBP-traject, heb je vragen of wil je begeleiding? Neem dan contact met ons op. Onze onderwijsadviseurs kunnen je op alle vlakken ondersteunen.