Gepubliceerd op 12 februari 2018 Leestijd 2 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 12 februari 2018 Leestijd 2 min.

Vraag het de expert

"Hoe beveiligen wij onze wachtwoorden?"

De accountmanagers van de Rolf groep zien het bijna dagelijks: plaknotities met inlogcodes voor het schoolnetwerk, op de monitor of in de klassenmap. Dat dat niet veilig is, weet iedereen. De vraag is hoe het beter kan, oftewel: "Hoe beveiligen wij onze wachtwoorden?"

“Veel scholen worstelen met het beleid rond wachtwoorden. Aan de ene kant wil je dat collega’s, invallers en stagiaires makkelijk overal bij kunnen. Aan de andere kant wil je niet dat iedereen zomaar in je netwerk, methodes, digibordsoftware of mail kan. In feite zijn er drie gouden regels die voor iedereen – leerkrachten, leerlingen, invallers, IB’ers etc. – gelden:

  1. Deel je wachtwoorden nooit.
  2. Kies wachtwoorden die niet makkelijk te raden zijn.
  3. Gebruik voor elke toepassing een eigen wachtwoord.

Werk met tijdelijke logins

Geen wachtwoorden delen. Dat klinkt logisch, maar de praktijk is anders. Veel collega’s delen niet alleen een baan, maar ook de inlogcodes van ParansSys, Esis  of methode software. En ja, we maken het invallers graag makkelijk door de inloggegevens van de afwezige leerkracht te geven. Niet doen, is mijn advies. Zorgt dat iedereen een eigen wachtwoord heeft. En geef invallers een tijdelijke login die na vertrek direct onbruikbaar is.

Wachtwoordzin in plaats van wachtwoord

Helaas zijn veel wachtwoorden eenvoudig te raden. Geboortedatum, postcode, naam van het huisdier, noem maar op. Als een wachtwoord uit minimaal 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 speciaal teken moet bestaan, kiezen veel mensen voor ‘Welkom1!’. Wist je trouwens dat ook de ingewikkelde korte wachtwoorden snel te kraken zijn door de snelle en krachtige computers van tegenwoordig? Gebruik liever een wachtwoordzin. Bijvoorbeeld: IkwordOlympischkampioenin2030! Makkelijk te onthouden, moeilijk te kraken!

Elke 3 maanden een nieuwe!

Tot slot: gebruik je wachtwoord niet voor verschillende toepassingen. Als iemand je wachtwoord kent, kan hij of zij niet alleen bij de gegevens van je leerlingen, maar ook bij die van je creditcard en je e-mails. Maak daarom voor iedere toepassing een eigen wachtwoord. En denk ook aan de tandenborstelregel: elke drie maanden een nieuwe!”

Isabel Provoost zoekt voor Alertonline uit: “Hoe maak je een goed wachtwoord?”

 

wachtwoord