Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 18 januari 2018 Leestijd 2 min.

Bevlogen initiatieven

Gratis lesmateriaal over de Europese Unie

De vluchtelingencrisis, de euro of Brexit: Europese onderwerpen die vaak het nieuws halen. De EU komt pas in groep 7 aan bod, maar ook voor die tijd komen kinderen ermee in aanraking. Hoe leg je aan je leerlingen uit wat er in Europa gebeurt en waarom de EU belangrijk is? Om leerkrachten te ondersteunen, ontwikkelt de EU aanvullend lesmateriaal, dat gratis beschikbaar is en aansluit bij de lesmethodes.

Liselotte Langer houdt zich vanuit de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag met onderwijs bezig. ‘Uit het contact met leerkrachten bleek dat er behoefte was aan materiaal over de Europese Unie. Ze waren op zoek naar iets dat hun lessen kon verlevendigen. Zo kwamen wij op het idee om de verhalenkoffer te ontwikkelen.’

Online en offline verhalenkoffers

In de Europese Verhalenkoffer vind je verhalen over thema’s als: binnen- en buitengrenzen, landbouw, nooit meer oorlog en de euro. Voor groep 7/8 wordt ook verteld over de lidstaten en de EU-instellingen. De Verhalenkoffer bestaat uit een onlineversie en een echte koffer. Er zijn zo’n 125 koffers in heel Nederland. Vaak zijn deze kosteloos bij bibliotheken te leen. Het zijn gesproken verhalen, die worden ondersteund door digitale vragen die je klassikaal kunt maken. Als alternatief zijn er ook werkbladen beschikbaar.

De lessen zijn geen promotie voor de EU

Het gaat vooral over bewustwording. Dan weten kinderen waarom we samen zijn in de EU en wat we met elkaar kunnen bereiken. Het gaat over kleine dingen die het verschil kunnen maken. En in de verhalen houden we het heel simpel en dichtbij. Een leerkracht kan er zijn eigen verhaal omheen bouwen. Het is een soort aanknopingspunt. En de onderwerpen sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen.

Liselotte noemt een voorbeeld: ’Als ik naar Frankrijk op vakantie ga, dan kan ik met dezelfde munt betalen. En ik hoef geen paspoort te laten zien. Waarom is dat? Kleine vragen die kinderen stellen en die je als leerkracht met ondersteuning van ons materiaal in een groter Europees perspectief kunt plaatsen. Ons kinderpaspoort is ook zo leuk.’

De gratis lessen en ander materiaal kun je vinden op de website van de EU.