Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 13 augustus 2019 Leestijd 3 min.

Blog

Google Earth, misschien wel de meest ondergewaardeerde toepassing

In 2001 werd EarthViewer 3D gelanceerd door Keyhole. In 2004 werd Keyhole overgenomen door Google en vanaf 2005 kent iedereen dit programma onder de naam Google Earth. Door Google Maps en Street View leek Google Earth onder te sneeuwen en daarom kreeg het in 2017 een flinke update.

Wie heeft niet zijn eigen woning in Google Earth opgezocht? Maar ken je Google Earth echt? Heb je de vernieuwde versie al eens goed onder de loep genomen? Heb je de meerwaarde voor het onderwijs ook gezien?

Google Earth in de Chrome browser werkt webbased, een download is daardoor niet meer nodig. Aan de linker kant vind je de instellingen van de toepassing. Een geweldig nieuw onderdeel is dat je de wereld in 3D kunt bekijken. Door Shift + slepen krijg je de wereld in een geweldig perspectief te zien. ‘Loop’ op het touchscreen bord door Parijs, Rome, over de Erasmus brug in Rotterdam of door het Himalaya gebergte. Google Earth is verder uitgebreid met de tool Voyager, waarmee je een soort van rondleiding krijgt door specifieke gebieden. Ga op haaienexpeditie, ontmoet de Big Five of ontdek met de klas hoe PyeongChang er uit ziet. Bekijk ook zeker de Kenniskaarten die zijn toegevoegd. Deze kaarten zijn samengesteld op basis van Wikipedia en geven allerlei informatie over de plaats die je digitaal bezoekt.

De nieuwe versie van Google Earth is beschikbaar voor Chrome, Android en iOS. De Pro versie van Google Earth is als download nog steeds voor iedereen gratis beschikbaar.

We zijn benieuwd hoe jij Google Earth in jouw onderwijs gebruikt. Reageer op dit artikel en deel je ervaringen!

Jeroen Rougoor

Jeroen Rougoor

Exportmanager Caribbean O&O

ICT in het onderwijs moet volgens Jeroen Rougoor drie g’s opleveren: gemak, genot en gewin. Dat houdt leren een leven lang leuk. Leraren en leerlingen gebruiken digitale kennis voortdurend. Met moderne media blijf je als leerkracht dicht bij die leerling. Jeroens specialisatie in virtual reality en augmented reality houdt het onderwijs als de belangrijkste steunpilaar van de samenleving stevig op zijn plek. Hij denkt mee vanuit zowel het leraren- als het bestuursperspectief.