Gepubliceerd op 8 september 2022
Leestijd 5 min.

De Kinderboekenweek valt samen met het Piramideproject Herfst. Gi-ga-groen en de herfst vormen natuurlijk al een perfecte match! Hieronder vind je voorbeelden hoe je activiteiten in Piramide eenvoudig Gi-ga-groen maakt.

Activiteit 1: Prentenboek

Kies een prachtig, verhalend prentenboek binnen het thema Gi-ga-groen. Je kunt kiezen voor een herfstprentenboek, zoals ‘Wat nu, Olivier?’ of ‘De spin die het te druk had’. Maar nog leuker is het om te gaan voor het prentenboek van de Kinderboekenweek ‘Egalus’ van Marije Tolman, of het actieboek van de Christelijke Kinderboekenweek ‘Dat wil ik zien!’ van Hanna Holwerda.
Gebruik dit boek voor de uitwerking van ‘begrijpend luisteren door interactief voorlezen’ en plan deze activiteiten zoals je gewend bent.

Activiteit 2: Projecthoek

In het Piramideproject Herfst is de projecthoek een bibliotheek of (kinderboeken)winkel. Ook in de letter- en boekenhoek is er natuurlijk volop aandacht voor boeken.

Speciaal ontwikkelde activiteiten:

Plan de speciale Gi-Ga-groene activiteiten in, die natuurlijk geschikt zijn voor peuters en kleuters. Je vindt ze in het project Herfst. We hebben de Gi-ga-groene zand- en watertafel, het Gi-ga-groene atelier, de Gi-ga-groene spelletjes bij bewegen in de ruimte en voor kleuters is er een Gi-ga-groene taalactiviteit voor in de kring. Natuurlijk plan je de rest van het project zoals je gewend bent.

Een kleine sneak preview van de speciale Gi-ga-groen activiteiten:
(De uitwerkingen vind je in de Piramide-app)

  • Gi-ga-groene zand- en watertafel: De zand- en watertafel wordt ingericht als verteltafel naar aanleiding van het prentenboek dat centraal staat, bijvoorbeeld ‘Egalus’ van Marije Tolman of ‘Dat wil ik zien’ van Hanna Holwerda.
  • Gi-ga-groene atelier: In het atelier knutselen de kinderen Gi-ga-groene onderwerpen met brooddeeg of klei.
  • Gi-ga-groen bewegen in de ruimte: Deze spelletjes onder leiding van de pedagogisch medewerker/leerkracht zijn bedoeld om te bewegen in fantasiesfeer en samen te dansen.
  • Gi-ga-groene taalactiviteit (kleuters): De kinderen ontdekken meer over de egel en leren een versje en liedje met eindrijm.

Wist je trouwens dat je je zelfbedachte lessen tegenwoordig toe kunt voegen in de app van Piramide Digitaal? Zo hou je binnen de leerlijnen zicht op je beredeneerde aanbod. Superhandig!

Veel Gi-ga-groen plezier met de Kinderboekenweek in Piramide Digitaal!