Gepubliceerd op 3 september 2020
Leestijd 3 min.

Dit jaar gaan we tijdens de Kinderboekenweek terug in de tijd. Van 30 september tot 11 oktober staan jouw lessen in het teken van ‘En toen?’.

Zelf krijgen wij meteen fantastische ideeën om in de klas mee aan de slag te gaan. Een aantal van deze ideeën zie je hieronder. Wil je meer, kijk dan op ons speciale Pinterest bord.

Speel met je klas spelletjes van vroeger 

Weet jij nog welke spelletjes jvroeger op het schoolplein speelde? Steeds was er een nieuwe hypeelastieken, knikkeren, stand-in-de-bal, landveroveren en ga zo maar door. Best jammer dat deze spelletjes niet of nauwelijks nog gedaan worden. In het kader van ‘En toen?’ kun je ze afstoffen en opnieuw introduceren. Ga in de Kinderboekenweek elke dag met je klas naar buiten, leg steeds een ander spel van vroeger uit en… speel zelf ook lekker mee!   

Geef een dag les zoals vroeger 

Is er een onderwijsmuseum bij jou in de buurt? Leuk om met je klas naar toe te gaan en de kinderen te laten zien hoe het er vroeger aan toe ging op school en in de klas. Nog leuker is het als de kinderen het zelf ervaren. Laat ze bijvoorbeeld schrijven met pen en inkt of lezen met het leesplankje van aap, noot, mies. Misschien kun je ergens van die mooie, oude schoolplaten vandaan halen. Of kijk samen naar deze aflevering van schooltv  

Maak een tijdcapsule 

Wat spreekt er meer tot de verbeelding dan een tijdcapsule? Laat alle kinderen er een maken – bijvoorbeeld van twee mooi versierde, tegen elkaar geniete papieren bordjes – en doe daarin: 

  • Foto’s van je favoriete plekken of spullen. 
  • Een brief aan je oudere zelf. 
  • Een voorwerp van jezelf, of een muntje. 
  • Een bijzonder artikel uit de krant 
  • Een beschrijving van een dag uit je leven.  
  • Een beschrijving van wat nu hip is om te doen of te dragen.  

Je hebt vervolgens twee opties 

  1. Verstop de tijdcapsules in de school of begraaf ze op het schoolplein. Spreek af dat je ze bijvoorbeeld op de laatste schooldag in groep 8 tevoorschijn haalt en openmaakt.
  2. Geef de tijdcapsules mee naar huis en spreek af dat ze pas over 5 jaar geopend mogen worden.   

De mooiste boeken over vroeger en nu: 

Spannende klassiekers 

Om kinderen van 9 tot 12 kennis te laten maken met avontuurlijke verhalen van vroeger, hebben zes bekende kinderboekenschrijvers een toegankelijke bewerking gemaakt van hun favoriete klassiekerJe ontvangt ze inclusief een augmented reality app met gratis luisterboek, boektrailers en een historische context bij ieder boek.  

Snel bekijken 

Kijk en lees  

De serie Kijk en Lees combineert korte leessprintjes met toegankelijke striptekeningen. Plezier in lezen staat in voorop, ook voor kinderen met leesmoeilijkheden. De vrolijke, toegankelijke boeken zijn door Cito gecertificeerd en richten zich op de leesniveaus avi Start t/m E6.  

Snel bekijken 

Lees je digiwijs  

Kinderen van groep 5 tot en met 8 leren in de nieuwe serie “Lees je Digiwijs” spelenderwijs over digitale geletterdheid. De verhalen zijn aansprekend, spannend en herkenbaar. Begrippen als gameverslaving, nepnieuws, wachtwoorden, gehackt worden en robotica worden uitgelegd in informatieve kaders en een woordenlijst. 

Snel bekijken 

 De tweede wereldoorlog 

In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding en herdenken we dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Wil je met je klas lezen over wat er toen gebeurde? Bestel dan deze unieke, zesdelige serieElk deel gaat over een ander facet van de oorlogwaaraan we de herinnering – ook voor leerlingen van nu – levend willen houden. 

Snel bekijken 

De 12 provincies van Nederland  

Ontdek de twaalf provincies van Nederland met deze nieuwe, twaalfdelige reeks. Elke provincie wordt uitgebreid besproken. De boeken zijn geschikt voor projecten, spreekbeurten en werkstukken, maar ook om gewoon lekker in te lezen. 

Snel bekijken 

Leeswijzer 

De leeswijzer is een leeshulp, een leesmotivator en een boekenlegger in één. Dit schoolpakket bestaat uit 200 stuks leeswijzers, verdeeld over 8 motieven.  

Snel bekijken