Gepubliceerd op 6 april 2020
Leestijd 3 min.

De directeur van basisschool Ridderspoor Houten heeft een fantastisch gitaarlied geschreven en opgenomen om alle kinderen een hart onder de riem te steken.

Voor iedereen zijn het onzekere tijden nu het coronavirus om zich heen grijpt en de maatregelen van het RIVM onze samenleving platleggen. Als basisschool vormen we een essentieel onderdeel van die samenleving. Niet alleen in praktische zin, maar ook in vormende zin. Op de basisscholen ontwikkelen leerlingen een belangrijke basis voor hun verdere ontwikkeling. Directeur van een basisschool zijn betekent dan ook dat je bijdraagt aan een wezenlijke maatschappelijke opdracht. En het mooie, het charmante van dit vak is dat de directeur het beroep kan uitoefenen op de plek waar de kinderen zijn. Je bent als directeur onderdeel van het pedagogische spel. Een baan met zoveel meerwaarde en betekenis! En een boel plezier!

Tot alles ineens stil komt te liggen. Geen welkomstgroet bij de hoofdingang. Geen gezellige praatjes meer. Vrijwel geen interactie meer met de kinderen. Ik mis dat. Ik mis de kinderen..

Iedere week sturen we als team een aantal inspiratiefilmpjes toe aan de leerlingen. De ene leerkracht doet een yoga oefening, een andere leerkracht een challenge om een tekening te maken. Weer een ander inspireert kinderen door in de natuur bezig te zijn.

Als directeur heb ik de kinderen toegesproken in een kort praatje. In dit praatje was de boodschap voor alle kinderen: als het even niet lukt met het werken, of je bent bang of boos door de situatie, wees dan niet te streng voor jezelf. Soms lukt het even niet. Schud het van je af. Ga iets leuks doen. Even dansen, voetballen, gamen, muziek maken of even lekker lezen. De goede moed komt dan vanzelf weer terug. En aan de crisis komt een einde.

Omdat muziek en kinderen vaak een hele fijne combinatie is, heb ik hierover een liedje geschreven om wat lucht te geven in moeilijke tijden. Het liedje heet: ‘het moet van de juf’. In het liedje zing ik over een feest dat we gaan bouwen als de scholen weer open mogen. Naar dat feest kijken we allemaal reikhalzend uit! Ik denk dat we het liedje dan ook nog wel een paar keer zingen 😉

Maarten Tromp