Gepubliceerd op 4 maart 2021
Leestijd 3 min.

Een schemerlamp in de woonkamer, wit licht in het ziekenhuis, spotlights in het theater en een donkere bioscoopzaal. We passen het licht vaak aan op de activiteiten die we doen. Is het dan niet vreemd dat leerlingen in de klas de hele dag in hetzelfde licht werken? Slim Opgewekt vindt van wel en ontwikkelde daarom een lichtsysteem speciaal voor in de klas.

Educube

Uit onderzoek blijkt dat we ons beter kunnen concentreren bij koud wit licht en dat voor ontspanning warmer licht fijner is. Met het Educube systeem van Slim Opgewekt zet je het licht in de stand die past bij de activiteit, zoals warm licht bij knutselen, leerlingen in de spotlight bij een spreekbeurt en de digibord stand om het scherm goed te kunnen zien.

Zowel leerlingen als docenten reageren enthousiast op de Educube. Leerkrachten merken dat de leerlingen proactief gaan reageren op veranderingen van het licht: “wordt het licht wit en fel, dan bereiden de leerlingen zich voor op een toets”. Voor de kinderen heeft de kubus iets magisch. Wanneer zij zelf de Educube bedienen, draagt dit bij aan bewustwording over het licht. Maar het is natuurlijk ook gewoon heel leuk om deze ‘tover kubus’ te draaien!

Duurzame lesomgeving

De Educube past bij een duurzame lesomgeving. De ledverlichting gaat vijf tot zes keer langer mee en verbruikt tot 60% minder energie ten opzichte van traditionele tl-verlichting. Het plaatsen van een ledverlichtingssysteem in de klaslokalen valt onder de Lijst Energiebesparende Maatregelen die per 2019 gelden voor het onderwijs. Daarnaast wordt de Educube gemaakt van bamboe en worden onderdelen van het systeem geproduceerd en in elkaar gezet in een sociale werkplaats.

Bekijk alle standen van de Educube >

Heb je interesse in het Educube lichtsysteem?

Neem dan contact op met Ad Kleuver.